theilgaard.net  Warning: Undefined array key "bredde" in /customers/4/7/4/theilgaard.net/httpd.www/skaerm.php on line 10 


theilgaard.net

blog blog RSS-feed | privat: på dansk | in English | familien: sommerhus booking





blog

2005


"Dette er ikke en pibe - det er en Hedegaard"

Skrevet af | lørdag, 6. august 2005 kl 09:13

Jeg var til afskedsreception på Ryslinge Højskole i går. Eller, jeg er der endnu, jeg overnattede hernede og skal videre i dag. En epoke er ovre med Peter, min forstander, min Nordjyde, een af de eneste der kvalificeret kunne diskutere forskellen mellem AaB og Sjang. Nu skal han så være præst i Holstebro Valgmenighed, og jeg tager i hvert fald til gudstjeneste der på et eller andet tidspunkt.
Den nye forstander Ole virker frisk og klar og fuld af god vilje, og er nok mere vant til at tænke i brug af elever og administrationsapparatet til at "vise" højskolen. Det bliver spændende. Jeg har lovet at hjælpe ham med at indføre elektronisk administrationssystem det jeg nu kan, som jeg gerne ville for nogle måneder siden. Sehr sehr spannend.
Nu tager jeg til Testrup som special-inviteret fra LHE på sommerkursus og elevmøde. Jeg glæder mig meget. Har ikke været der før, men har hørt en masse sagnomspundet om specielt elevforeningen.



Testrup

Skrevet af | lørdag, 6. august 2005 kl 16:30

Testrup er imponerende: Det er ikke så meget selve højskolebygningerne, men til gengæld indholdet, der fylder rammen ud, dvs. deres stemning og miljøet og eleverne, deres forholdsvis tæt pakkede grund, og det alt for fede musikhus. Og deres alt for friske gå-på-mod og virkelyst.
Det viser sig, at Testrup Højskoles elevforening er MEGET aktiv, hvilket ikke overrasker. Der er 6 liniefag og 14 workshops, hvor man vælger een af hver, og folk teamer up med andre og med lærerne og laver workshops, "en masse". Meget er ganske gakket som "cykling & is", "hækle" og "barbershop singing", men der er også teater, reggae, popmusik og mere åndlige sysler. Virkelig: Imponerende. Som at gå der selv.



De Unge?

Skrevet af | søndag, 7. august 2005 kl 17:55

"Hvad nu hvis?... højskole" hedder mit eftermiddagsfag på Testrup. Hvordan skal vi tænke fremtidens højskole, er den i krise, hvordan ser den ud. Meget arbejdsomt fag, produktorienteret, vi skal FREMAD over stepperne, og det er et hardcore hold.
Et kort oprids: 75 % af de unge føler sig på ingen måde animeret til nogensinde at skulle beskæftige sig med højskolen, den er så at sige slet ikke inde i deres tankerække. Af de sidste 25 % kan vi så begynde at gøre os håb om at hverve, og her når vi også blot en fjerdedel. Hvordan kan det være, at man i FFD eller højskoleverdenen generelt ikke tør stille spørgsmål ved det indhold, man leverer, når en lille smule besindelse på, f.eks. praktiske fag, naturfag på en naturlig måde, nye ideer og innovationstænkning kan flytte den grænse for potentielle højskoleelever opad? Hvordan kan vi tale om at være alment dannende på denne baggrund? Get started, Højskole!!!



"Hvad nu hvis"

Skrevet af | onsdag, 10. august 2005 kl 16:34

Vores højskolenytænkningshold er blevet færdig med at indspille rådokumenterne til Podcast webradio/download. Det tog en eftermiddag til ca. 4 x 20 minutters optagelse, der nu skal redigeres og sammenkoges. Det var super-fængende og rigtig godt samarbejde, og blev til sidst et supergodt konstruktivt højskoleværksted. Vi laver en plakat og noget hurlumhej for at vise os frem, og måske spiller vi nogle teaser-klip. "Hvad nu hvis" siger NEJ TIL GØGL og JA TIL INTELLEKTUEL højskole. See testrupelev.dk for details.



Gud og Darwin

Skrevet af | lørdag, 13. august 2005 kl 17:40

I dag har elevforeningen på Testrup afholdt generalforsamling, og der blev slået et slag for kontinuiteten i bestyrelsesarbejdet.
Efter det var der foredrag ved Niels Henrik Gregersen fra inst. for Systematisk Teologi, KU, om forholdet mellem teologi og naturvidenskab. Fremragende! Endelig noget perspektiv, endelig kan tvivlerne få noget at bygge på (hvad man jo ellers ikke gerne vil).



Fed fest...

Skrevet af | søndag, 14. august 2005 kl 19:43

...på Testrup, reggae music og meKa dance. Folk var ikke super-powered-up morgenen efter, hvad man ikke fortænker, og busturen hjem som var jævnt sløv. Super kursus! Super oplevelse, alle lover sig selv at komme igen næste år (om de gør det er en anden sag).



Travle dage

Skrevet af | torsdag, 18. august 2005 kl 19:13

Tilbage på min pind har jeg været i nogle dage nu. Arbejd arbejd. Nu er vi i gang med slutspurten af sommerferien, og alle mine løse ender skulle efterhånden gerne lukkes inden semesterstart om halvanden uge. Sang for de nye russer med koret, Oprykning Lyngbynat familieweekend med spejderne, kommende G.F. i LHE. Studiestart. Og jeg får brug for en ferie oven på den her ferie...



Gynger og karruseller

Skrevet af | onsdag, 24. august 2005 kl 16:08

Jeg har rendt rundt på DTU hele dagen, jeg skal hjælpe studenterpræsten før studiestart med at trykke foldere og lægge program og lave hjemmeside, så det er nu, der bliver rykket. Der kommer forhåbentlig ro på i næste uge, så jeg kan koncentrere mig om studierne.

Så gårsdagens "udefra" med Tyge Petersen. Amerikanske sikkerhedsopgaver i Irak udliciteres til firmaer, så man officielt kan trække tropperne hjem, mens man i virkeligheden, de facto, netto sender flere derned. Meget sindrigt. Og så står sikkerheds-troppernes retsstatus jo et ubekendt sted, for hvad med retsopfølgning efter skudepisoder? Det bliver iflg. Iraks lov og håndhævelse, som lige nu... ja!?!

På denne side må der således snart komme en meditation, en betænkning, over "liberality: state vs. corporation". En klassisk liberalist vil hævde, at den private virksomhed, ikke staten, er liberal. Jeg vil undersøge, om nogen af dem er det.



Lyngbynatten

Skrevet af | fredag, 26. august 2005 kl 22:15

Lyngbynatten var en rigtig god oplevelse. Senior- og tropspejderne står for en aktivitet kaldet "Hawaii-fodbold". To hold af 5 deltagere hejses op i en bæresele, så de lige præcis ikke kan nås jorden, og så bliver der ellers spillet fodbold på en 4x7 m bane. Banen bygger vi op af trebukke, og lægger tykke tværbomme mellem trebukkene.

Vi havde godt nok grå- og regnvejr om torsdagen til starten af opbygningen, men fredag var flot og solrig og gav kun 2 styrtbyger med ærtehagl... Jeg måtte have en lur midt i al den travleste opbygning fredag eftermiddag, min søvn var også lidt hård. Det er den altid, når man bliver vækket af busser og trafik fredag morgen kl. 6.00 ved Lyngby Runddel.

Jeg pjækker fra oprydningen (vi river normalt lejren ned efter kl. 23.00 og 2 timer frem), men jeg skal en tur til Ryslinge, så det må gutterne ordne selv.



Sidste helle

Skrevet af | lørdag, 27. august 2005 kl 22:49

Vi er fremme ved sidste weekend inden studiestart, og jeg ser frem til at få travlt igen. Nyt semester, nye fag. Spændende fag - håber jeg. Jeg skal snart vælge en retning for mit eksamensprojekt. Det er underligt, men der er nu alligevel 1-1½ år indtil det er slut (mindst). Jeg kan bare håbe på et menneskeligt semester, og for en gangs skyld har jeg arbejdet i sommerferien med mine projekter og kan bilægge dem til studiestart. Så der skulle være en chance for, at jeg kan gå mere helhjertet op i studiet og ikke zappe så meget rundt. Færre, mere helhjertede projekter.

Elevforeningens bestyrelse har holdt møde på højskolen i dag, og jeg camper hernede indtil weekenden er slut. Ryslinge fungerer fint som refugium, som absolut sidste og bedste helle inden det går løs igen. Der er en mat, træg, lidt tom stemning, som weekender på højskolen plejer at være, når elevforeningens bestyrelse er på Ryslinge. Da jeg var hernede som elev for 4½ år siden var weekenderne berusende, foryngende, sommerlige, aktive, men denne weekend er som så mange andre i elevforeningen med en konstant, mærkelig stemning af melankoli, af efterår, af jord og land og af stilhed. Af en mærkelig gammeldags, inderlig bundethed, som jeg ikke ved hvad er. Som om kirkegårdens alvorlighed ved siden af højskolen sender et grånende skær af højtidelighed, ælde og evighed.



Semesterstart

Skrevet af | mandag, 29. august 2005 kl 21:35

Så kører det! Sletten er på den anden ende, trods den lidt falmende grønne sensommerfarve i træer og hække synes at mane til besindighed. DTU er fuld af masser af skiønne ungmøer og endnu flere kraftige karle, der - omend unge, uvidende, håbefulde - er startet på DTU. Ak, de stakler aner ikke hvad de går ind til (som om vi andre gjorde det). De fik allesammen den gamle standard-prædiken af rektor (hans højvelbårne velærværdighed Lars Pallesen), at "det tager kun 5 år, og så er det ud af vagten", og den gamle fra Sølvgade: "kig på din sidemand til højre og venstre, du eller en af dem vil mangle her efter et år". Innovation, og blabla. Som jeg og resten af Universitetskoret Polyfoni har overhørt for Gud ved hvilken gang.

Jeg er startet på et fag, der hedder kemisk produktudvikling. Det er meget spændende, eller sådan virker det, men en anelse underligt. Jeg sidder i en projektgruppe, der skal undersøge egenskaber ved fænomenet "at smøre honning på en kiks". Jeg skal nok sørge for at opdatere med hvad det udvikler sig til, for det kan jeg i sandhed ikke ane.



Sletten reformeret???

Skrevet af | torsdag, 1. september 2005 kl 12:40

I dag havde vi anden halvdel af ugens innovations-forelæsning. Og der kom sgu nogle helt anderledes farverige krea-boller på suppen. Praktisk ide-generering i teams. Vi havde 2 eksterner ude, der arbejdede i større virksomheder (Novo, Coloplast, m.fl.) med krea og inno. Boom! Så der skete noget. Mange af kræfterne derude, i den pulveriserende virkelighed, bruges åbenbart på rammerne, og de var sgu i orden: Åbent rum, masser af slik, rundstykker, kaffe, sodavand, runde borde og bløde stole. Sponsoreret af - DTU!!?! Det var vist et krav udefra for at få nogle "1st class rocka style" inno-pinger ud, men hvad inst. for Kemiteknik har brugt på den affære er ikke godt at vide.

Tirsdag blev jeg lukket ind i det aller-helligste af templet, de inderste cirkler, nemlig kommunikationsafdelingen i adminstrationen på anden sal (oh skræk!, lige ved siden af rektors kontor!). Jeg skal lave ny hjemmeside til studenterpræsten, det er en del af mit job, i DTU's nye skabelon. Må gøre det i weekenden, skal nå 100 ting inden mandag.



Honning- og kikssagaen

Skrevet af | onsdag, 7. september 2005 kl 11:43

Vores projekt i Kemisk Produktvikling, med at smøre honning på kiks, har taget nye drejninger. Vi har lavet forsøg med hvor tyktflydende honningen er - trods det, at det ikke blev udført direkte i laboratoriet, affødte det dog et svineri og en gang klister af en anden verden (ikke overraskende). Jeg selv har lavet knæk-test af kiksene, hvilket sker på den overordentlig videnskabelige måde, at man fastholder en kiks i en position og belaster spidsen af den med en større og større vægt. Og så braser kiksen naturligvis til sidst. En Digestive [udtales: 'Di-e-'sti-ve] kan holde til mellem 330 og 730 g. Så ved vi det...

Nå ja, og så har "Forskere fra Danmarks Teknologiske Universitet" (?!?) fremstillet en pille, som kan bruges til at lagre brint til f.eks. transport eller mobile enheder. Kunne man høre i P1,2,3 idag. Som en "special service" til mine læsere kan jeg hermed berette, at pillen IKKE kan lagre brint (H2), men derimod ammoniak (NH3), og at der, for at anvende pillen til energiformål som brint også skal convertere og varmesystem til. Og at fremstillingen af ammoniak er en af de store, gode, olie-gas-ressource-forbrugende industrier.

Alt sammen kendt teknologi (men også traditionel teknologi, der fylder den del, og ikke er CO2-neutral i dag, i morgen, eller om 5 år). Men med tiden...



Sunshine reggea

Skrevet af | onsdag, 14. september 2005 kl 06:14

I den forgangne weekend var jeg på spejdernes årlige familie-weekend. I år gik den til Nekselø, det ligger oppe i Sejerø-bugten vest for Odsherred. På Nekselø ligger der et lille spejdercenter. En udmærket tur, og som ofte med familieweekenderne bliver de et refugium for spejderlederne, der ikke behøver at være "på" hele tiden. Ungerne er overladt til mor og far, så vi tog den med ro og lod de gode rystelser blive meget stærkere (a la Laid Back). Fantastisk natur, vejr og udsigt fra den ø. Man får lyst til at blive sejler, når man er sådan et sted på en solrig septemberdag.

I går havde min mor fødselsdag, og jeg fik ikke ringet hjem, da jeg var travlt optaget. Rimelig dårlig stil. Jeg håber rødderne derhjemme sørgede for kakao og blomster fra haven, de har da i hvert fald sørget for en gave.



Folkenes død

Skrevet af | onsdag, 14. september 2005 kl 22:37

EU vil lovgive om at staterne skal registrere frivillige foreningers medlemmer, da de jo har den hypotetiske mulighed at donere penge til terrorister. Staten må have kontrol med foreningerne (ellers kan man jo ikke se, om de har de rette "danske", "demokratiske", eller "europæiske" værdier, hvad det så end er). Ja, foreningerne er vel langt hen ad vejen rene terrorist-reder, der årligt udklækker onde mennesker og tanker, der "pønser" mod staternes gode vilje.

Jeg kunne kun finde flg. citat på Norsk (so much for the freedom in Danish debate), men jeg har alligevel tilladt mig at klunse det:

Der finnes vel ennu folk og folkeslag, men ikke hos oss, brødre. Vi har staten. Staten? Hva er det? Lytt med åpne ører, nu sier jeg mitt ord om folkenes død. Staten heter det koldeste av alle kolde udyr. Koldblodig lyver det også. Og denne løgn kryper over dets leber:

"Jeg, staten, er folket."

Løgn er det! Skapende var de som skapte folket og skjenket det en tro og et håp: slik tjener de livet. Men livsforneketere er alle de som setter opp feller for folket og kaller det stat. Hvor folket ennu lever som folk, forstår det ikke staten og og hater den som det onde øye og som synd mot sed og rett.

Dette tegn gir jeg dere: Ethvert folk taler i sin tunge om godt og ondt.Og naboen forstår ikke denne tale. Sitt eget sprog for sed og rett har han funnet og formet.
Men staten lyver om godt og ondt i alle det godes og ondes tungemål. Alt hva den sier er løgn, og alt hva den eier har den stjålet. Hel er den bare i sin falskhet; stjålet er selv dens bitelystne tenner. Selv dens innvoller er falske.
Det gode og det ondes sprogforvirring: det er statens kjennetegn. Tyd meg dette tegn! Det røber i sannhet dødsvilje og betyr folkenes død.


Friedrich Nietzsche



Jeg har stiftet en forening!

Skrevet af | torsdag, 22. september 2005 kl 15:51

That's right. I går aftes, mens I andre så Brøndby-FCK var jeg med til at stifte Studenterorganisationen ved Institut for Kemiteknik. Det var fantastisk! Stiftende generalforsamling med debat om vedtægterne (hvilket tog 2½ ud af 3½ timer), oplæg fra institutleder Kim Dam-Johansen om netværk, nytænkning og studiemiljø. Valg til bestyrelsen - kampvalg! Det ser man ikke mange steder in these days.

Ellers har jeg travlt (ja okay, jeg har jo altid travlt), studiet er ret givende, synes jeg, men tager jo sin tid. I kemisk produktudvikling er vi ved at lave tyggegummi, lidt mindre mærkeligt end at undersøge honning og kiks, kunne man sige, men fokus er også skiftet til at omhandle Ide-skabelse for en potentiel produktforbedring.

Then I dropped da bomb. Jeg har meldt mig ud af en af de bestyrelser (LHE) jeg sidder, undskyld sad, i - trak i nødbremsen, kan man sige. Jeg har ikke tid, og jeg synes ikke der var mandat nok til at slide i det med den mangel på tid, der generelt præger min dagligdag. Det er synd. Alle steder er der overordentlig god brug for de frivillige foreninger, i min optik Danmarks demokratiske grundskoler, men der mangler folk alle steder. Jeg har lyst til at skabe en virksomhed, der skal hedde "ForeningsDoktoren". Der er brug for en systemisk generalisérbar viden om, hvordan man laver godt bestyrelses- og foreningsarbejde, der fastholder og udbygger tilknytningen til en forening.



Tid og travlhed

Skrevet af | torsdag, 22. september 2005 kl 16:09

Hvorfor har alle mennesker så travlt? Jeg har travlt, du har travlt, vi har travlt - alle jeg kender, får mere og mere travlt! Vi har altså den oplevelse, at "samfundet", "tiden" eller vore omgivelser går hurtigere og hurtigere, og den standardiserede syndebuk er den teknologiske udvikling. Det er egentlig mærkeligt. Teknologisk udvikling har alle dage været, specielt de sidste 300 år i en rivende udvikling - oplevelsen af den pulveriserende tid (-smangel) er ikke ny, men det er nok i vor tid, at den virker så markant.

Faktisk tror jeg, at andre ting end teknologi skal have skylden. 1) Moden (der for 30 år siden både udsplittedes i under-domæner og er accelereret til en rekursiv tilstand, hvor moden nødvendigvis må gentage sig med mellemrum) 2) Informationsniveauet (alle knoldesparkere skal jo efterhånden have en blog og nyhedsbreve og internetaviser, så mængden af ligegyldigheder der transporteres rundt vokser drastisk) 3) Mængden af nye ord i sproget, fordi en dvask generation af neo-yuppier ikke formår at oversætte nye begreber til dansk. Hvad betyder f.eks. kompetence? Evner og mulighed! Sprogforfladigelse giver manglende forståelse af begreber og fænomener.

Læren om social og kulturel acceleration hedder dromologi, opfundet af en italiener og et studie i sig selv, tilsyneladende en ubevidst inspiration for mange. Jeg tror dog man kan lære lidt her:
Prædikerens bog

Måske rummer det brugbare tanker til den, der er ved at få stress.



Kultur og univers

Skrevet af | søndag, 25. september 2005 kl 22:02

Amerikanerne vil rejse bemandet til Mars, og som mellemstation etablere en rumbase på månen. Der anslås en (minimums-)pris på 700 mia. kr. "For NASA, space is still a high priority", som GWB så fint har formuleret det tidligere. Det kommer der lidt causeri ud af i Søndagskulturradikalen (Politiken) i dag. I hvert fald så meget som en stacceret byge af spørgsmål til civilingeniør og rumfartsexpert Christian Rovsing. Man, dvs. læsernes årvågne vagthund og den fjerde statsmagt, finder ikke pengene vel brugt, når de for den rationelle betragtning er bedre brugt på den 3. verden og miljøet og uddannelse og de svage.

Men hvad er det, Rovsing glemmer at sige? Hvad er det Politikens spørger er blind for? Det handler alt om økonomi, om afkast, om teknologi og udvikling. Rovsing får lige lov til at nævne den menneskelige nysgerrighed i første sætning, før han bliver holdt op mod den økonomiske rationalitets kolde stål. Jeg mener, de glemmer hele pointen.

Vi, eller amerikanerne, skal ikke til Mars af økonomiske årsager. Teknologiske årsager kan da være en fordel, men slet ikke vigtigst. Nej, vi skal til Mars, fordi det er det rigtige. Fordi det ikke kan være anderledes. Det er simpelthen et fantastisk udtryk for kultur. Tænk at de tør! Hvilket umuligt, mægtigt, dødsdristigt værk! Overhovedet at forestille sig det, men tænk at sætte det i drift! Selvfølgelig skal vi derud. Vi skal vende skaberværkets sten og prøve at forstå det i den ydmyghed, det er gjort i!

Se det dog, det lille menneske, universets støvkorn i nanostørrelse - men også det eneste støvkorn (?), der ikke blot er støv, men er både støv og ånd. Er vilje, er stræben, er refleksion, er forundring, frihed, hengivenhed, dristighed, nysgerrighed - er tro.



Tager strikken

Skrevet af | tirsdag, 27. september 2005 kl 22:29

Jeg tager strikken. Dansk politik er fandme for surrealistisk, fuldstændig uvirkelig elendigt. Læste Bent Vinn Nielsen i Informeren i weekenden, den kan jeg kun anbefale mine læsere omgående at kaste sig over med glubende læseappetit. "Den store danske samtids-roman" - hvis dansk politik var en bog. Og hvis dét var tilfældet, ville forfatteren få den tilbage i nakken af forlæggeren med flg. besked:

  • En erklæret antisocial socialminister, der ikke kunne se noget problem i, at mange har for meget og flere for lidt - det er da en indre inkongruens?
  • En udviklingsminister, der vil have bistanden til ulandene udbetalt efter samme pincip som i et tv-underholdningsshow. Ligesom som i de gode gamle dage, ja.
  • At gå i krig på et løst rygte om nogle våben er simpelthen for urimeligt, det vil ingen tro på.
  • Modstillingen mellem "asketisk statsminister - rødvinsdrikkende epikuristisk borgmester" er for søgt, for nem, for plat.


    Dansk politik på dagen i dag ligner sgu godt nok også en ladning selvdøde grise på vej til sæbekogeriet:

  • Anders Fogg sender tyrkiet ud i kulden. De skal ikke gøre sig håb om noget i statsministerens særlige liberale politik (hmm, der læner sig op af DF?).
  • Rikke Hvilshøj vil nu også lave "særligt liberal politik" for folk, der blot læser et "særligt udvalgt studie" til klækkeligt skattebetalende bedsteborger (se her). Der er ikke brug for nogen 24-årsregel til dem, for de bliver faktisk helt automatisk integreret. Det sker af sig selv. Bare man ikke læser historie eller samfundsvidenskab eller endda - ja, Gud forbyde det - dansk eller engelsk.
  • Kulturministeren sætter nye perspektiver og kanonudvalget i front for kulturkampen mod de middelalderlige og forstokkede mindretal, ja i vores eget land, der ikke anerkender de universelle, sande, gyldne danske værdier *). Det er sgu ærlig selvkritik i liste C, Brian, men godt at du går i gang!

    En antisocial/anarkosocial socialminister? Forebyggende krig for demokrati og værdier? Ja, nu refererede BVN ikke til andet, det gør jeg til gengæld gerne på hans vegne, uden blusel. Hvis man vil læse noget lignende den politiske kultur idag, så er det: Orwell - "1984".


    *) Jeg kan sgu ikke finde nogen steder, hvor der står hvad de værdier der er. Skal jeg slutte af samtiden og politkerne (det er jo udelukkende der, man hører alt det præk om værdier), så må det være noget i retning af klippefast tro på Gud Mammon, øl, fisse og hornmusik, laveste fælles nævner, løbe med en halv vind, vælge nemmeste og bekvemmeste rute over hegnet. Sådan nogle ting.



    Sløk

    Skrevet af | onsdag, 28. september 2005 kl 20:24

    "Hvis man skal være meget nøjagtig kan man hævde, at Kierkegaard slet ikke tror på noget. Troen er ikke en erkendelse eller en antagelse, en formening om et eller andet. Det hedder jo heller ikke troen på det absurde, men troen i kraft af det absurde. Strengt taget har troen ikke nogen genstand i normal forstand. Man kan ganske vist sige: tro på Gud - men Gud er jo det ubegribelige og derfor ikke noget man i den forstand kan gøre til genstand for en intellektuel proces. Man skulle derfor snarere sige: tro i kraft af Gud. Tro betegner nemlig en holdning eller en forholden sig eller en måde at være til på, en form for eksistens (..). Det religiøse er ikke selv indholdet af det religiøse liv, men det i kraft af hvilket man lever det almindelige liv med dets almindelige indhold."

    Johannes Sløk: "Kierkegaards univers", 1996


    "De primitive kulturer er primitive, fordi de lever i en enhed med naturen, som vi har svært ved helt at begribe, men som bunder dybt i deres myter og de religiøse måder at betragte alt på, som udgår fra dem. Det fungerer virkeligt, og det ville derfor være temmelig anmassende og tåbeligt, om vi mødte op med et eller andet rationelt sandhedskriterium og forklarede dem, at deres myter ikke var 'sande'. Men det gælder også såkaldt højerestående kulturer, og dem kunne vi sikkert have meget udbytte af at gennemgå, hvorledes de alle ? eller mange af dem ? lever i, hvad man kunne kalde et mytisk univers, der for dem har skabt klarhed over livets 'gåder', over fødsel og pubertet og familiestruktur og sociale ordninger og erhvervelse af livsfornødenheder og sygdom og død og et liv i en eller anden dybere forstand og i ene eller anden slags evighed. Det vil være voluminøs hovmod lige ud at erklære, at det 'jo' ikke er 'sandt'. Det er sandt, alene fordi det notorisk fungerer."

    Johannes Sløk: "Herre, giv mig mere vantro", 1988




    Kolleuge og pjæk...

    Skrevet af | onsdag, 5. oktober 2005 kl 17:40

    I denne uge holder Klan Englebasserne kolleuge i spejderhytten, eller det vil sige den rå trio i klanen holder kolleuge, resten er for lunkne til at bruge Kærnehuset som base for deres dagligdags opgaver. Det foregår ved at vi rykker vores studie/skole-bøger, tøj, tasker, computere og andet absolut uundværligt grej ned i spejderhytten, indkøber 3 kubikmeter mad og sætter noget intellektuel radio i gang, og så er ugen skudt i gang! Det er super hyggeligt og en god måde at blive "familiariset" med de andre rødder. Eneste problem er selvfølgelig alle de skide spejdere (!), der larmer rundt i huset på hverdagsaftener. Men ud over de 3 kritiske timer, så er det super hyggeligt. Jeg selv har som sædvanligt mega travlt med alle mulige andre ting, så jeg tager afsted kl. 8 om morgenen og er hjemme kl. 10 om aftenen, men så er det utrolig familiært at der er mad, hygge, Radio Intellect og artikel-læsning i plenum.

    Kolleugen er en tilbagevendende tradition hos Englebasserne i uge 40, men tjener i år det dobbelte formål at give mig et legitimt påskud for at skulke fra gangmaling på Psykopatgangen. Det startede vi med i denne weekend, og det fortsætter (mindst) indtil slutningen af næste. Gangen skal skifte farve fra en ellers smuk kraftig lyserød til en yndigt diskret gullig nuance. Lidt kedeligt. Jeg havde ellers advokeret for en kraftig skriggrøn + sort med flammer i rød, hvid og gul, men det er dem der gør arbejdet, der bestemmer, og jeg har ikke noget at lade nogen høre dér.



    Om den uselviske gave

    Skrevet af | fredag, 7. oktober 2005 kl 08:46

    I tirsdags var jeg ovre i S-huset og give blod. Jeg hørte sygeplejersken nævne, at der var ca. 75 personer om dagen på DTU, de 3 dage pr. 3 måneder den mobile blodbank er på DTU, der besøgte den mobile blodbank, og at det lå i den højeste ende i statistikkerne på landsbasis. Men hallå? 200 ud af 10k potentielle donorer??? Det er sgu da ikke noget der ligner noget som helst - det er da direkte fesent! Og hvis det er et af de bedre steder at tappe blod, så synes jeg sgu det står kvalmende sløjt til i de frivillige foreningers fædreland!!!

    Danmarks frivillige bloddonerer blev startet af spejdere fra DDS. i starten af 1900-tallet. Det var sgu dengang man lagde alvor bag ordene i spejderloven om at hjælpe sin næste. I dag kan man, parentetisk bemærket, knap nok komme til at hjælpe sin næste på laveste niveau, dvs. gøre alvor af principperne i spejderloven, uden at drukne i en sand malstrøm af tomme værdierklæringer, handlingsplaner og nye logoer.

    Tag Jer nu sammen, danskere, for Himlens skyld da! Det handler om at gøre noget uselvisk for noget andet end ens egen navle og røv. Det handler om at give en anden mulighed for liv og førlighed. Det her handler om at tage næstekærlighedsprincippet bare en infinetisemal smule alvorligt og rent faktisk HANDLE!



    Al Sjællands ynde

    Skrevet af | søndag, 9. oktober 2005 kl 21:34

    I weekenden var Polyfoni på korweekend, et fænomen der forekommer hvert semester, når der skal øves max og hygges max i skiønne omgivelser. Dette semester var vi i en rigtig god hytte udenfor Tikøb, i HELT suveræne omgivelser: Lige ud til Gurre Hegn i nærheden af Gurre Sø og Valdemar Slot. Vejret var perfekt. Der må vi op igen. Super sted, der var en em af kultur og historie gennem skovene og markerne.

    I den kommende uge har jeg en del arbejde op mod afleveringen af flere projekter. Der bliver flow-simulation for polymer-coating af overflade og der bliver installation af en SNCR-DeNOx på en affaldsforbrænding. Spændende. Jeg tager til Forlev Spejdercenter i efterårsferien, ikke med klanen, men med en flok bekendte fra omkringliggende klaner, og der er også nogen ting, der skal forberedes inden da. Travl uge i udsigt (igen).



    Tro og viden

    Skrevet af | torsdag, 13. oktober 2005 kl 15:04

    Jeg var til et oplæg-debat-aften i går aftes på Teologi-caféen, de ringeste 2 timer jeg har brugt i denne måned. Situation: En eller anden stodder (geolog, der tillod sig at kalde sig naturvidenskabsmand) holdt oplæg om "hvordan vi svarer på eksistentielle spørgsmål". Manden mener så at kunne sige noget berettiget om religion og tro, når han ikke vil kendes ved det overhovedet, ej heller for så vidt menneskernes lidenskaber og åndelighed. Dette gjorde han ved at oplægge, at man kun kan berettige etikken med en videnskabelig rationalitet som grundlag. Hurra, kammerat, så skal det nok lykkes at sige noget samlende om menneskene. Men han ville gerne "i dialog, jeg er pragmatiker". Ja nå, hvis du tror du kommer i dialog ved at afskrive modparten, Mester Jakel, så gør du en nydelig komedie.

    Nogen såkaldte "naturvidenskabsfolk" tror fejlagtigt, at troen på en metafysisk entitet er en hypotese, som den troende efterprøver ved experiment, observation og teoridannelse og på denne måde justerer sin tro mod en observérbar "sandhed". Men det er ikke sådan. Man kan ikke observere eller bevise, ej heller modbevise Guds eksistens videnskabeligt. Man er nødt til at tro i kraft af det absurde. Man skal tro, før man kan se.

    Jeg gik efter 1½ time, men inden da gav studenterpræsten, min arbejdsgiver, en mindeværdig replik på det opkastede, som oplægsholderen ikke kunne svare på (trods et meget langt og kedeligt forsøg). Man ikke kan svare videnskabeligt på religiøse spørgsmål - og ej heller eksistentielle spørgsmål.



    Yet another out-of-office msg...

    Skrevet af | fredag, 14. oktober 2005 kl 14:46

    Ohøj,
    Jeg tager på ugekursus på Forlev spejdercenter i en uges tid. Det er et totalt kodylt sted med fede faciliteter og rå lagmænd (center-bumserne), og cremen af DK's spejderungdom kommer der hvert efterår. Incl. mig, der tager afsted med en komposit-klan fra forstæderne Nord for Kbh (Søborg, Charlottelund, KgsL, Virum).

    Jeg kan næppe komme til at svare på mail, og jeg vil maksimalt aflytte min telefon 2 gange i døgnet (hvis overhovedet). Jeg er dog tilbage igen søndag d. 23/10. Hvis det haster kan man måske få fat i mig på en eller anden anden måde, som jeg ikke lige kan greje.



    Back home

    Skrevet af | søndag, 23. oktober 2005 kl 14:32

    Hjemme igen efter en fantastisk uge på Forlev spejdercenter! Søde lagmænd, søde spejdere, søde piger, godt vejr (for det meste), gode aktiviteter. Jeg brugte det meste af ugen på at bygge en hævet borg i bøgetræernes ly, med vindebro, overdækning, bålsted og sauna. Der var også boldspil kaldet "Øl, fisse og hornmusik" bestående af en kvadratisk bane med ni felter, 15 cm nedsænket i vand, og fire mål i hjørnerne, hvor to hold mod hinanden forsøger at score i skiftende mål. En klam, kold og fysisk betonet sport (men uhyre seværdig :-D ). Om aftenen hygge og guitar-spil i "Tutten". Herligt sted.

    De vil vist gerne have mig til at blive lagmand på centret, så de har fedtet lidt for mig i løbet af ugen.

    I dag en endnu en lidt sløv søndag, hvor der er små og store sager, som man skal genstarte efter en uge væk fra alt. F.eks. uni-projekter, tøjvask, bestyrelsesarbejde, besvare emails og ajourføring af kalender. I den kommende uge er der spisning og ølsmagning med knaiterne fra gym, bestyrelsesmøde i elevforeningen, huddle med Englebasserne, sang for Ph.D.-dimittenderne, kastanjafest. Og projektaflevering. Pyha.



    Running for NGM

    Skrevet af | onsdag, 2. november 2005 kl 21:47

    På søndag er den årlige Gårddag på Studentergården. Der skal vælges ny Older, ny Ordensgårdmester (OGM) og Netgårdmester (NGM). Jeg stiller op til det sidste med en saglig og satirisk kampagne, bl.a. mod kvinder i Gårdstyret (Gårdens Fædres sidste Bastion). Jeg har lavet plakater, trykt paroler, indkaldt kampagne-ledere og endda lavet noget så cremet som et kampagne-website: ngm.theilgaard.net. Check it out!

    Ellers er vi begyndt på det sidste case-projekt i Kemisk Produktudvikling, i nye arbejdsgrupper, og vores har sat sig for at løse det evindelige problem: Tynde plastickopper med skoldhed kaffe er for varme at holde om. Det er i hvert fald et værdigt problem jeg selv udsættes for mindst een gang hver dag, så der er gode incitamenter og god stemning for at få det løst. Og hvordan gør man så det? Ja, det er så det vi skal finde ud af...



    Folket er endnu forblindet

    Skrevet af | onsdag, 9. november 2005 kl 12:41

    Damn! Jeg blev ikke valgt til NetGårdMester. De valgte hende den anden i stedet. Jeg var langt mest kvalificeret, fik foræret den mest fantastiske stiller-tale, holdt selv en udmærket kandidat-tale. Men hun havde det største og bedste klientel. Og det er som bekendt dét, det handler om i Politik: Nemlig at være kendt og populær, ikke saglig, mådeholdende og konsis.

    Det gør nu ikke noget. Jeg har dårligt tid til det, havde gerne taget dette bestyrelseshverv med også, men det er fint, og Marie (som hun hedder) har mulighed for at lære noget, og så må vi håbe at den virkelige styregruppe på Gården (nemlig NetUdvalget) ikke lader sig anfægte.

    Men vedrørende måden der vælges på. Heri ser naturligvis en rigtig højskolemand (som mig) en dannelsesopgave. Folket er endnu forblindet, kunne man sige (og lyde enormt bitter og skuffet og vraget), men der ligger da et indlejret problem i omtalte case. Se på valget af Helle Thorning-Schmidt istedet for Frank Jensen til formand for Suicidal-demokratiet. Ja hun er da køn og klæder sig fint og har ingen y-kromosomer. Fint nok, men hvem er mest kvalificeret til opgaven?



    TDC (og tømmermænd)

    Skrevet af | søndag, 13. november 2005 kl 21:06

    Vi holdt Tour de Chambre på psykopatgangen i weekenden. Det var rigtig godt, ekstrem god mad og folk var glade og næsten alle var med, ingen blev ondskabsfulde eller Palermo-stive. Festligt. Lidt skidt oplevelse havde vi dog med Undergangen, der omkring kl. ½3 kom op og opførte sig mærkeligt og trak os med ned på deres køkken, hvilket også var sært. Der blev i den forbindelse "forsvundet" nogen ting fra hvert køkken, og Undergangen var så flinke at kaste vores ur 3 meter i afgrunden og altså til de evige tidsmarkers fortabelse.

    At "låne" ting på Studentergården er en hel disciplin, som mange sætter en ære i at udføre med stor nidkærhed ved festerne. Når man dagen eller dagen på dagen derpå mangler sin brødrister og mikrobølgeovn er det naturligvis mindre givtigt. Vi har såmænd også ligget i forhandlinger det meste af eftermiddagen i dag med pharisæerne om tilbagelevering af effekter, som de helt uberettiget har klunset fordi de beskylder os for at gemme deres toiletdøre. Uhørt.



    Gråt i gråt

    Skrevet af | tirsdag, 22. november 2005 kl 10:54

    Det er koldt. Det er november og gråvejr, jeg har ondt i min hals, busserne er propfyldte hver morgen. Jeg sidder på hummeret og læser og skriver opgaver. Og der er ikke rigtig noget at skrive hjem om, udover travlhed.



    Denne side er under daglig dekonstruktion...

    Skrevet af | mandag, 5. december 2005 kl 20:43

    - det er den i hvert fald, når den ikke bliver skrevet i med jævne mellemrum. Nu har jeg udskudt alle værdige livstegn i 3 uger. Jeg har været drevet rundt i opgaveskrivningsmanegen de sidste uger, og har skullet holde styr på foreninger og studenterpræst-arbejde og koncerter med Polyfoni samtidig, hvad man godt kan blive lidt rundtosset af. Men nu har jeg læseferie indtil min eneste eksamen d. 21. december, så det er lige til at holde til...

    Der var juleweekend med spejderne i weekenden for Kgs. Lyngby gruppe. Jeg var med til at lave natløb for storspejderne mellem Hillerød og Frederiksværk. Plottet var, at nogle russere ville forgifte vandet i Arresø, der leverer vand til hele Københavnsområdet (...ja ja okay, men det gjorde den altså natten til lørdag, mkay!?). Der var brandbiler, agenter, skygning, special-politistyrker og bærbare computere med aktionsplaner. Det var jævnt sjovt, og spejderne fik sig en oplevelse, de sent vil glemme.

    For 2 uger siden var jeg til gl. elevweekend på Ryslinge, og blev genvalgt til bestyrelsen for 2 år mere. Valgt til formand for foreningen. Det var en rigtig god weekend, selvom vi havde travlt det meste af tiden. Jeg ser frem til mine sidste år i foreningen. Kun 2 nye medlemmer ud af 11, så vi bevarer en masse rutiner og kontinuitet, og der har været super god stemning det sidste år. Og så vælger jeg hellere noget andet fra i stedet.

    Jeg har afleveret de sidste rapporter i mine tre fag, og det holdt hårdt. Blev lige præcis færdig med den sidste fredag eftermiddag, inden jeg tog direkte på juleweekend. 3-4 timers søvn i nætterne op til er ikke særlig morsomt, men åbenbart kravet, hvis man har andet end studiet at se til. Er ved at være MEGET træt af at få at vide af VKO & DI, at jeg skal piskes hurtigere igennem studiet. Kan sgu godt være, at danske studerende har rekord i at blive sent færdige med studiet, men hyperkapitaliseringens nye meningsdannere har verdensrekord i kortsigt, snævertsyn og utak. Jamen kig op, for h...... da, jeg løber så hurtigt som jeg overhovedet kan, og gad nok se JER nå det samme som JEG når i min studieti,d ved siden af studiet!



    Søges: Conducteur...

    Skrevet af | onsdag, 7. december 2005 kl 22:24

    Pokkers! Hans sagde op - Polyfonis dirigent - i søndags. 5 år har han samlet haft i Polyfoni, hvad der egentlig er meget pænt, da musikere og dirigenter på det marked generelt har det med at tænke på, hvor de vil hen med deres karriere, hvor de står om hhv. 1, 3, 5, 10 og 20 år. Men alligevel en bet, igen får jeg en god travl eksamensperiode trods kun een eksamen, og er nødt til at tage imod henvendelser, skrive til en masse mennesker, holde ekstern og intern korrespondance igang.

    Bestyrelsen er selvfølgelig med i det hele, men der er ikke rigtig nogen mulighed for at snige sig uden om. Det hjælper ikke i den forbindelse at henvise til, som formand, at man egentlig havde tænkt sig at afdrosle sine formandsaktiviteter til det strengt nødvendige og ikke stille for meget i udsigt. Et efterhånden mat engagement for mange i koret begynder også at trykke, hvilket også kan betyde formands-overarbejde. Så nu skal der handles.

    Hvis nogen kender nogen, eller nogen kender nogen der kender nogen, eller endnu længere ude, der er interesseret i et dirigent-job, så henvis dem for Guds skyld til www.polyfoni.dk for mere info - kommer op snarest.



    Morgensang

    Skrevet af | tirsdag, 13. december 2005 kl 10:36

    Santa Lucia-optog denne morgen på Studentergården (fra kl. 6.00, gaaaab!). Det er en af de mange årlige traditioner, der jo hører sig til. Morgenmad, koncert med SG-koret og flaghejsning und das Ganzes bagefter.

    Jeg var såmænd Lucia-brud, og det var jævnt rørende - og rigtig anstrengende med levende lys i håret, stearin og GD i hånden, holde gang- og sangtakt og samtidig holde alting vandret og undgå at brænde guirlander ned med flammekasteren på knolden, men det gik okay (jeg ville egentlig ikke i starten, men ham der stod for det mente, at jeg dermed ville knuse nogle mindre stærkt syngende pigers prinsessedrømme om at være hvid Lucia-brud, og det kunne jeg ikke sige nej til :-D).

    Jeg har sidste eksamen onsdag 21. december, og så er det sgu nach Hause nach Muttis Fleischtopf und Weihnacht Gemütlichkeit. Hvis der er noget jeg har savnet, så er det at komme hjem og jule - Jeg kan næsten ikke vente...



    Reality show

    Skrevet af | søndag, 18. december 2005 kl 21:12

    Sidste uge inden jul. Følg med i den sindsoprivende forberedelse til jul, et action-packed reality-show på TV-theilgaard, i een udsendelse:

    Mandag og tirsdag: Opgaveregning.
    Onsdag: Eksamen. Pakning.
    Torsdag: Hjemrejse. HerreJuleFrokost.
    Fredag: Tømmermænd.
    Lørdag: Jul.
    Søndag: Kirke.




    Now is Yule comen with gentle cheer

    Skrevet af | lørdag, 24. december 2005 kl 16:42

    Glædelig Jul til Jer alle, og et bragende godt og sprængfarligt, pyrokemisk nytår. Jeg vender nådesløst tilbage til tasterne i en version 2, når jeg returnerer til mit ufficia på Domus Stundentiæ.

    Jeg kan lige nå at sige, at jeg landede på den fædrene jord torsdag, overståede mine julegaveindkøb på 2 timer derefter (der kan godt optimeres omkring denne løsning), tog til HerreJulePhrokost og drak mig stangern, havde en off-day det meste af igår, og nu er det jo så jul. juledagene vil sikkert gå med at lege med mine julegaver langt det meste af den til rådighed stående tid, hvilket dog på ingen måde betyder, at jeg vil være offline.

    "Now is Yule comen with gentle cheer,
    of mirth and gamen, he has no peer.
    In ev'ry land where he comes near
    is mirth and gamen I dare well say.

    Now is comen a messenger
    Of your Lorde, Sir New Year.
    Bids us all be merry here
    And make as merry as we may.
    "

    W.S.



    Et knaldgodt pyroteknisk nytår

    Skrevet af | lørdag, 31. december 2005 kl 15:14

    I aften er der nytårsfest på Studentergården; kalas, som vanligvis medfører efterfølgende tømmermænd og dertil oprydning i rå mængder, men absolut herligt mens det står på. Så vil vi drikke af den højt besungne visdomsåre og forsøge at danse moderne med pigerne. Jeg håber ikke at jeg ender med at skulle hjælpe triste skæbner, ulykkelige forelskelser eller lommepsykologisk hjernespind, hvad jeg kom for uvane at gøre ved en fest for et par måneder siden.

    I julen lavede jeg mindst muligt, var familiær og spillede Settlers, spiste god sulemad meget langsomt, besøgte meget af familien 2. juledag. Jeg var også til Julebal i Billund hal (har familie dér), og jeg har sjældent set så mange bønder til bal (herligt!), og blev således vel bekræftet i, at det er derfor jeg læser i København. Det er spøjst. Man kan glæde sig i fire måneder til at komme hjem til Holstebro til jul, og når man så kommer hjem, så glæder man efter max. een uge til at komme hjem til København igen det næste halve år.

    Hver nytårsaften stiller jeg min kemiske ekspertise til rådighed for det væld af personer, der måtte undre sig over den pyrokemiske regnbue, der sig udspænder på himlen. Og således også i år. Husk, at en god fyrværker skal kendes på kvaliteten af sin blå farve. Here comes:
    Hvid: Magnesium-pulver
    Gul: Natrium-salte
    Rød: Strontium-salte
    Grøn: Barium-salte
    Blå: Kobber-salte (før i tiden brugte man arsen!)
    Gnister: Jern- (og evt. alu-pulver) i skydebomuld


  • 
    forfatteren en sen time...


    theilgaard.net
    blog
    nordiske flagdage
    finsk-dansk ordbog
    kontakt
    om siden
    Sommertogt 2020 Krønike

    arbejde og studium
    curriculum vitae (cv)
    civilingeniør-studium
    ph.d.-studium

    ressourcer
    sommerhus
    buzzwordbingo
    opskrifter
    galleri
    login

    blog arkiv:
    februar 2021
    januar 2021
    december 2020
    november 2020
    2020
    2019
    2018
    2017
    2016
    2015
    2014
    2013
    2012
    2011
    2010
    2009
    2008
    2007
    2006
    2005