|
|
blog
2007
Overskud på frihedsbalancen
Skrevet af
| søndag, 14. januar 2007 kl 01:26
Så er vi rundet (af) endnu et år. H.M. Dronningen og Statsfilisteren har gjort den status, som de nu mener skal gøres. "Og hvad har så Hr. Madsen at addere dertil?". Vigtige sager, vil man fornemme:
Det var rigtig godt med noget juleferie, jeg holdt i hvert fald ferie med F. Hjemme ved familien i en lille uges tid som vanligt, men denne gang med Julie (ja, det er så madammen, skulle nogen tvivle) på besøg Holstebro de sidste par døgn. Hun kom hjem efter 3 måneders studeringer i London d. 19. december, og så begyndte det at lugte lidt mere af julefred. Vi har også været sammen langt det meste af julen, og det var virkelig rart, afslappende, og fint at komme mere ind under huden på hinanden og føle at have tid til det.
Vi holdt nytår på Studentergården og var med til at arrangere stor fest for gårdboere og gæster, og har ellers prøvet at få noget hverdag til at fungere med hende som ekstra beboer på mit værelse. Og det er ikke så tosset endda.
Alt godt får jo desværre ende, foreløbigt ganske vist, men i tirsdags rejste hun så til London for at studere igen de næste 3+2 måneder. Ak. Værelset er tomt og lidt klinisk (for jeg er god til at holde orden), og der mangler noget liv og galskab og nærvær uden hende. Skype bliver lige pludselig ens bedste ven. Men det var meningsfyldt at opleve at have en kærlig kvinde at dele juleglæden med.
Nu har vi påbegyndt en ny runde i årets store hjul. Der er nogle ting som stod på min juleønskeseddel, som jeg ikke fik til jul. Der er selvfølgelig nogle rent materielle ting, men de er ikke de væsentligste. Nej, jeg har nogle andre ønsker, ønsker for det nye år, for dig og mig og os alle. Jeg ønsker Jer alle sammen et frit nyt år!
Frit for medielicens (eller, som vi kalder den, afgiften på 2100 kr pr. år for at kunne passe sine studier)
Frit for den socialdemokratisk orkestrerede propaganda serveret som personfikseret pseudohistorisk aftenunderholdning for familien Danmark (Krøniken, Matador, etc.)
Fri for ufleksibel skattelovgivning
Frit for omklamring
Frit for al den tiltagende støj og mangel på baggrund i medieverdenen
Frit til at sige sandheden uden at blive fyret.
Frit til at tvivle, tænke og tro på een gang
Frit til at skabe tilværelsen ikke efter en målestok af sølv, men en målestok af ånd.
Vintervejr og vintertid
Skrevet af
| mandag, 22. januar 2007 kl 15:03
Kæresten er fast udstationeret i England og savner mig, jeg savner hende, og det er jo en farlig misére, men måske meget godt for skrivning af eksamensprojekt.
Psykopaterne tog på sommerhustur i familiens sommerhus i weekenden. Det var en hyggelig tur, hvor vi lavede ægte akustisk (hjemmelavet) mad så godt som hele tiden, og ellers så vi Rudolph Tegners skulpturer i Ruslands bakker, så vandet, så hinanden, så bunden af noget øl og vin, gjorde vi.
I aften skal jeg gøre regnskab for mit første virksomhedsår, og indberette skat osv. Der er så meget bøvl med det der skat og moms. Det er ikke fordi jeg ikke gider betale, jeg gider bare ikke at bruge hundrede år på alt muligt bøvlet administration. Hvis jeg nu bare arbejder og indkøber det jeg skal bruge og får betalingen fra kunderne, kan staten, det koldeste af alle iskolde uhyrer, så ikke bare holde sine lange naller for sig selv?
Jeg er begyndt at gå til korsang igen, om onsdagen, nu i et kor inde på Vesterbro (v. Absalons kirke på Sdr. Boulevard). Det er meget godt at komme i gang med det igen, og al den stund det blot er 3 faste og i en vis forstand bevidstløse timer, som jeg skal bruge på det om ugen, er det fint og afvekslende.
Jeg går nemlig i vinterfunktion nu: Alle mentalressourcer er helliget specialet. Jeg sner mig selv kommunikativt og åndeligt inde. Der bliver nok et par overspringshandlinger indimellem, men i det store hele graver jeg mig ned nu. Ikke nogen lange bestyrelsesmails, ikke nogen besøg hos familien eller folk i provinsen, ikke flere lange bøger om filosofi eller kultur eller læring. Ikke flere svinkeærinder. Så må vi se, hvornår jeg bliver færdig til at vågne op af speciale-arbejdsrusen (speciale-hi) igen.
Galathea og cirkus (eller helvede er gentagelsen)
Skrevet af
| søndag, 4. februar 2007 kl 21:48
Peter Lind, E-ingeniør/Vanløse, har 14. august 2002 en artikel i Ingeniøren, der dengang fik mig til at skraldgrine. Peter Linds emne og tese er kort sagt, at de unge mennesker ikke søger ind på ingeniøruddannelserne i hobetal, fordi de vil behandles ordentligt, og fordi det er grundlæggende kedeligt at være ingeniør. De har ikke nødvendigvis lyst til at være hovedpersonen i "Stjerne for en aften", men de har lyst til at blive respekteret som mennesker, og de har lyst til at have et liv. Og det er jo, også iflg. Peter Lind, egentlig slet ikke så tosset en holdning.
Hvorfor er en snart 5 år gammel artikel nu relevant for os? Og Peter Lind lyder da en rimelig stor anelse bitter, hvis man læser artiklen, forsmået måske, så er han ikke bare en player-hater?
I den netop udkomne udgave af weekendavisen har Ph.D.-stipendiat i biokemi Jakob Albrethsen et fint lille indlæg om substans og virkelighed i naturvidenskabens verden, og hvordan man passende kan vise, hvad videnskaben bedriver. Han anspores af Anders Lund Madsen, der er med på Galathea men endt med at rejse hjem, da han ikke kunne begribe, hvad det dog havde med forskning at beskaffe, og han ikke mente at der var noget særlig interessant at skrive hjem om. Så det hele lugter af hvervekampagne for de teknisk-naturvidenskabelige uddannelser.
Men hvervekampagnen "Galathea 3" skaffer ikke flere kvalificerede kandidater til de naturvidenskabelige uddannelser. Naturvidenskabsmænd arbejder i laboratorier og på kontorer, ikke på en båd. Og naturvidenskabsmænd laver ikke eksplosioner og farvekemi og dypper balloner i kvælstof dagen lang, som man ellers kunne få indtryk af ved at overvære de kvasipopulære "videnskabsshows" rundt omkring. Hvis det er hvad man vil have, så må man søge ind til artilleriet, eller få farverne på Designskolen. Naturvidenskabsfolk laver kedeligt arbejde, hver dag! Og de kloge (potentielle) studerende kan jo godt gennemskue en reklame. Særligt når den i dén grad falder igennem.
De to artikler viser, hver på sin måde, at de unge vi er interesserede i på natur og teknik-uddannelserne jo vil have substans. Dem der har noget mellem ørerne kan godt gennemskue, at de bliver foregøglet noget. For når reklamen er et show, så siger man også, at naturvidenskaben faktisk er så tude-kedelig, at man ikke tør vise dem frem, men viser en narresut med farver, brag, eksotiske ekspeditioner og pligtskyldig stor pressedækning. Det er IKKE troværdigt. Hvis man vil sælge naturvidenskaben, så vis hvad forskere laver på deres arbejdsplads, og hvis det er for urimeligt, så ændr det, i stedet for at tale så meget om hvor sjovt det er.
Alle ministrene og erhvervslederne har bildt sig selv ind, at det fedeste i hele verden er at få en uddannelse som naturvidenskabsmand eller ingeniør. Og vi bliver ved med at skulle foranstalte reklamekampagner til uhyre summer (Galathea 3 er navnet på den seneste, thi med grundig forskning har det ikke at beskaffe).
Det minder mig i betragtelig grad om det forsømte forår, hvor nogle ældre, bedagede herrer mødes for at mindes "hin grønne og skiønne ungdommens tid", dengang hvor de gik på Metropolitan-skolen. Og ingen af dem kan huske, at der hverken var grønt, skiønt eller noget forår for dem, udover længslen efter de nævnte tre (det kunne dog faktisk Mikael Mogensen huske, evighedsstudenten, der blev siddende dér i kantinen på Københavns Universitet). Nærværende erhvervsledere, dem der er ingeniører i hvert fald, og gør sig kloge på de unge menneskers studievalg, har nok glemt alle de år de studerede samt arbejdede sig opad, 50+ timer om ugen, og at de enten var enøjede eller måtte lide betragtelige afsavn fra liv og lyst.
Nu er politikere jo sjældent ingeniører, så jeg synes passende de håbefulde unge på den anden side af gymnasiet skulle spørge sig selv, og det tror jeg også de gør, hvor troværdigt det er med et samstemmende men disharmonisk kor af scient.pol'er og cand.polit.'er der skriger, at man skal give sig i kast med noget, som de aldrig selv ville finde på?
Konklusionen i Hans Scherfigs roman står i nogle af sætningerne på bogens sidste side. Og de er værd at gentage:
"De ved ikke, at de er forkerte og forkrøblede som kinesiske misfostre."
"Man har givet dem titler og stillinger. Men man tog alle deres forår fra dem. Og det er blevet sent nu."
Måske har de dovne og fjumrende unge, der ikke gider at læse teknik og naturfag, netop indset dét? Kunne vi så ikke faktisk skabe nogle rammer, som var værd at arbejde og studere i, noget hvor man kunne pleje en tilværelse ved siden af - for så skulle de unge mennesker nemlig nok komme, endda uden at vi skulle sende ellers brugbare forskere og journalister jorden rundt i et skib.
Opbyggeligt skrift til HT/HUR/Movia
Skrevet af
| fredag, 23. februar 2007 kl 13:18
(eller hvad for et dårligt branding-inspireret navn trafikselskabet ellers kunne have taget sig...)
...Men ved den første rim på sporet går møllen i stå. Synger MC Einar. Det' jul, det' cool.
Det har været lidt af et cirkus at opleve, at den offentlige transport i København mildest talt er gået ned ovenpå snefaldet. Eller i hvert fald kraftigt i stå. Men okay, man kan ikke forvente at det hele kører på skinner, så at sige. Så det synes jeg, at man må tage med et smil, og det synes jeg også, at jeg gør.
Der er bare een ting, der for alvor er graverende: Web-trafikinformationen hos HT kunne ikke klare antallet af forespørgsler til serveren og gik ned. Så sent som for 3 dage siden lovede de højt og helligt at det var ikke noget problem, alt var beredt, sneploven klar osv osv.
Vi kan godt leve med, i hvert fald os der har sted-uafhængigt skærmarbejde, at det er besværligt at komme frem, når frosten bider, det hvide pulver vælter ud af himlen og det stormer fra øst, indtil i hvert fald i et par dage. Så må man jo arbejde hjemmefra og gøre sig det praktisk. Men vi bliver nødt til at vide det, så vi ikke spilder vores tid ved busstoppesteder (det er upålideligt nok i forvejen!)
Det er ganske enkelt for dårligt. Vi skriver år 2007! Havde man regnet med, at måske et par tusind mennesker ville kontrollere trafikforholdene online jævnt hen over dagen? Nej, hele Storkøbenhavn har sgu da siddet foran computeren torsdag morgen for at finde ud af hvordan og hvornår og hvor meget.
Vi skal bruge den information for ikke at spilde hinandens tid i trafikken! Kom nu ind i kampen, ikke?!?
Intermezzo
Skrevet af
| fredag, 23. februar 2007 kl 14:50
...og nu er der snart weekend (gad vide om man kan komme hjem her fra DTU?)...
power-up
Skrevet af
| tirsdag, 20. marts 2007 kl 17:39 Stikord: update, arbejde, studie
Jeg har brugt nogle timer i weekenden på at møblere rundt på hjemmesiden og implementere et nyt loginsystem til sommerhus m.m. Men nu kan man også se billeder i det autogenererede galleri, f.eks. af forældrenes sølvbryllup. Hvis man altså har adgangskoden til login.
Så er der også kommet lidt bedre info om hvad den unge mand har bedrevet i sit studieforløb. Erhvervsrettet, kunne man sige, nu hvor man må forvente engang at skulle søge arbejde...
Se i øvrigt det fine billede i højre hjørne af C60-molekylerne (den såkaldte "Buckminster-fuller" - samme struktur som en Select-fodbold!), der, fordi de nærmest er runde, kan pakkes i en krystalstruktur, der hedder face-centeret closest-cubic packing (fcc), helt ækvivalent til metallers struktur. Det' nano!
Crucifixus etiam pro nobis
Skrevet af
| fredag, 30. marts 2007 kl 22:52 Stikord: ferie, produktivitet
Så er det endelig blevet påskeferie! Og hurra for det!
Julie kommer hjem i morgen formiddag, og jeg har bag en ellers kølig og fjern facade glædet mig i ugevis. Hun er sgu sød, pigebarnet. Vi tager i sommerhus søndag til onsdag (Julies mors i Odsherred, lige ud til Sejerø bugten).
For mig selv bliver det nu ikke ren afslapning, planen er at jeg skal have en grundstruktur på min rapport inden afslutningen af ferien, og nogle af afsnittene skal skrives til så færdige, at de meningsfyldt kan kritiseres af min medvejleder. Ligesom min journal (ført i regneark) skal være fulstændig ajourført og alle plots skal .
Sidste dag i dag med min sparringspartner Jorge, der flyver hjem til Argentina på mandag. Det var sgu super godt at have ham til hjælp, det har ligesom sat struktur på alt arbejdet, og frugterne af vores 3 måneders samarbejde i form af forsøgsresultater og artikel-udkast er egentlig ikke så dårlige.
"Hvornår afleverer du så". Det spørgsmål har jeg ca. fået stillet 945.723.523 gange de sidste fjorten dage. Og jeg gider ikke svare længere, for det ødelægger enhver glæde ved og lyst til fordybelse i skriveprocessen og transformerer den til en slags uforløst og uvirksom panik. Så hold venligst inde, ihukommende at jeg slider og gør hvad jeg kan.
Og nu afslutningsvis dagens citat - fra Koldkriger Hillingsøs corner (og så taler vi ikke mere om dét!):
"Jeg bruger ikke barbersprit. Kun ren propylalkohol. Mænd skal ikke lugte af parfume, de skal lugte af læder, krudtrøg og sved."
K. G. H. Hillingsø
Før og nu...
Skrevet af
| søndag, 15. april 2007 kl 10:33 Stikord: produktivitet, tid, tro
Früher hieß es: "Ora et labora" - bete und arbeite
Heute heißt es: "Ora pro labore" - bete um Arbeit
Det overlades læseren at afgøre, hvornår snævertsyn og dans om gulvkalven har været mest udbredt.
Which OS are you?
Skrevet af
| søndag, 15. april 2007 kl 11:27 Stikord: OS, Frihed
Så fik vi det slået på plads:
Which OS are You?
Limerick of chemistry...
Skrevet af
| søndag, 6. maj 2007 kl 18:50 Stikord: kemi, guld, katalyse, studie
Som nogen måske ved, arbejder jeg bl.a. med en guldkatalysator. Følgende limerick, måske ikke helt tæt skruet sammen på tryk og jamber, kom en af pionérerne i feltet til at sige sidste år. Egentlig lidt sjovt (læs: nørdet):
"There once was a scientist of old
Who said that ?all chemistry?s been told?
Now his soul we will save
Though he?ll turn in his grave
For now all new chemistry is GOLD"
Prof. Graham Hutchings (University of Cardiff, UK), 2006
Genkomst
Skrevet af
| mandag, 28. maj 2007 kl 19:05 Stikord: pip, kæreste, skrivning
Et lille pip herfra:
Pinsesøndag var vi med mosters familie på Kullen, og det var rigtigt godt vejr - i hvert fald efter devisen: Der findes ikke dårligt vejr, der findes blot forkerte klæ'r. Så det var sådan noget "godt" vejr, var det.
I dag har jeg lavet madklub for Psykopatgangen, og de fik fisk og pasta med hvidvin.
I morgen lander kæresten med den store fugl fra London og jeg glæder mig really really really mucho mega meget totalt.
Imens alt dette sker og før og efter: Jeg skriver og skriver, og skriver. Giver, på en anden side af den næste lyse nat en kopi til et par stykker på centret til kommentarer.
Jeg vender tibage når jeg har noget mere interessant at skrive. Imens har jeg noget vigtigere at skrive (okay, someone please hit me now...)
Terminering
Skrevet af
| søndag, 24. juni 2007 kl 11:37 Stikord: studie, liv, ferie
Ja - så fik jeg endelig afleveret. Det fantastiske kulturskrift om oxidation af polyvalente alkoholer med guld. Det skete torsdag middag, og siden da har kæresten insisteret på, at jeg skulle holde mig fra skærmen og få hældt nogen bajere indenbords. Det har hun nok megen ret i.
For dælan hvor var det rart at få det afleveret og skudt af. Det holdt hårdt til sidst, men nu har jeg afleveret, og hvilken lettelse. Forsvaret kommer engang, ca. sidst i Juli, men det skriver jeg mere om i denne klumme senere.
Lige nu tager jeg og Julie ferie, hvor vi rejser lidt i sommerlandet til sommerhus og familiebesøge. I starten af Juli tager jeg på sommerlejr på en øde ø (Hesselø) med spejderne, og det bliver sikkert rigtig fint. Når jeg kommer hjem derfra kigger vi på at søge noget arbejde, samt en bolig, man kan vist ikke blive boende for altid på studenternes gård...
Hesselø Air Terminal
Skrevet af
| søndag, 8. juli 2007 kl 20:40 Stikord: ferie, Hesselø, spejder, sommerlejr
Så er jeg hjemme igen efter 8 dages sommerlejr på Hesselø, en lille (nu igen) øde ø i Kattegat med en meget smuk og enestående varieret natur og en spøjs (kultur-) historie.
vi har haft en herlig uge trods et noget varierende vejrlig, der indimellem (og særligt torsdag) bød på den helt specielle danske sommervejs-kombination af silende dagsregn i hård vind til kuling.
Vi har bygget, badet, sejlet, lavet en masse mad på bål og i jordovn, og samlet skrald på stranden (good turn). Vi har været ude hele døgnet, og vi har holdt hinanden ud og jeg har holdt storspejderne i ørerne i 8 gode dage væk fra al travlhed og jagen efter vind. Det har været meget oplivende at genopdage lejrlivets charme og elementært glædelige måde at leve på.
Transporten til Hesselø er en udfordring - der går intet i rute, en større logistisk operation er ganske enkelt nødvendig - og for at komme derud sejlede vi med Hven-færgen Harald Blåtand fra Helsingør ved midnat, og landsatte spejdere fra kl. 04.30 lørdag morgen 30/6. Langgangen skete ved at sejle to motorbåde til og fra skibet og til land, en samlet operation der tog små 3 timer inklusiv materiel og rafter. En tilsvarende, men omvendt plan var lagt for hjemtransporten. Dette blev dog forpurret af kulingvarsel med indtil 16 m/s for kattegat. Herved blev opsamlingen udsat først til søndag kl. 20.00 og siden til tirsdag. Dette medførte i første omgang enkelte panderynker hos spejdere og ledere.
Imidlertid var øens opsynsmand Karsten en fantastisk flink mand, der tilbød sin og to venners assistance med at hente os i 3 privatfly i pendulfart, hvortil ja takkedes. Denne luftbro bragte os alle og materiel sikkert ned i Hundested i formiddags.
"Hjemme vil du mindes lejrens søde duft af røg i dit tøj." Jeg håber, at den gode stemning og indstilling vil spores hos spejderne i lang tid fremover - de har i hvert fald fået en tur, de sent vil glemme. Nu gælder det projektforsvar, jobsøgning og boligsøgning - samt opfølgning på alle de andre skibe til højre og venstre, som jeg har i søen.
kommentering...
Skrevet af
| fredag, 27. juli 2007 kl 23:17 Stikord: hjemmeside
Så fungerer hjemmesidens funktion til kommentering af indlæg igen, efter at have været udenfor rækkevidde i en periode. Den Ærede Læser er velkommen til at skrive et svar, en notits, en hilsen, et digt eller en sang, eller måske en mindre fristil, ved at trykke på "kommenter".
Candidatus Polytechnices
Skrevet af
| torsdag, 9. august 2007 kl 22:35 Stikord: cand.polyt., Ph.D., studie, forsvar
Sidste onsdag, for otte dage siden, forsvarede jeg mit eksamensprojekt, så nu er jeg blevet civilingeniør (!!!+!). Jeg har også gået og ventet på det siden jeg afleverede før Skt. Hans, så det var bestemt glædeligt at både studerende, vejleder og censor kunne finde en dag, hvor alle havde tid. Det er 6 års studium på DTU - masser af lærdom, glæder og sorger og daglige iagttagelser og rutiner - der pludselig tilendebringes og afslutter et kapitel i livet.
Jeg selv har nydt at have en identitet som studerende, og jeg bilder mig da også ind, at jeg til sidst er blevet glad for at studere og blive klogere.
Selve forsvaret var meget stille og roligt, jeg havde inviteret Julie, familien og centret m.fl., men det var kun familien, kæresten, en veninde og medvejlederne der dukkede op, udover hovedpersonerne. Derefter var der øl og kage (her var fremmødet noget større).
Min arbejdsindsats har åbenbart været god nok til at min vejleder har tilbudt mig et Ph.D.-stipendiat omhandlende katalytisk produktion af biodiesel. Center for bæredygtig og Grøn Kemi, CSG har i et par måneder haft et sådant stipendium slået op. Det vil være en udvidelse af ressortområdet i forhold til eksamensprojektet, og det passer rigtig godt til mine interesser for brændstof, katalyse og kemisk produktion i en verden, der i tiltagende grad vil præges (og bliver det!) af ressource-knaphed.
Ph.D.-Projektet foregår i samarbejde med et konsortium af en håndfuld danske virksomheder interesseret i dette område. Biodiesel har energi- og miljøpolitisk bevågenhed både på nationalt og internationalt plan, og det er i det hele taget en god historie.
Så jeg takkede ja til projektet for et par dage siden, som man måske også kan forstå af det ovenstående. Det vigtige for mig er dog, at emnet er skide spændende [sic!], og at jeg brænder for det - samt at det i sig selv giver mening, og er miljømæssigt og økonomisk relevant. Det er ikke alle nyuddannede, der kan have alle disse privilegier opfyldt for deres nye arbejde.
Første arbejdsdag er den 20. august, så indtil da nyder Julie og jeg ferien så meget, som vi kan, i sommerhuse, på visitter og til fødselsdage og fester. Jeg kan blot sige: To be continued...
Reentré
Skrevet af
| mandag, 10. september 2007 kl 16:31
Sidste weekend holdt jeg kandidatfest med stærk (og uvurderlig) hjælp fra psykopatgangen, og det endte med at blive rigtig hyggeligt og vellykket, folk var glade og havde en god aften. Kandidaten blev så rigeligt (næsten alt for rigeligt) begavet, hvilket ramte med nogen benovelse. Og mere kan man jo ikke forlange.
I denne weekend tog Julie og jeg i op til Julies mors sommerhus for at komme lidt væk fra det hele sammen. Det var rigtig dejligt at lave manuelt havearbejde lørdag, dvs. slå græs og koge hyldesuppe og ellers bare glo ud over havet og se naturen og geare ned.
Ellers er jeg kommet i gang med Ph.D.-en for tre uger siden, og får efterhånden noget fra hånden, synes jeg. Vi har en artikel på vej ud af døren til et internationalt tidsskrift med nogle gamle eksperimenter, skal gerne lave en anden artikel til Dansk Kemi også, og jeg skal lige straks til at lave eksperimenter med noget biodiesel. Og så venter der måske noget bogskrivning til en engelsk bog om bæredygtig kemi. Så det er fint at komme i gang igen med det hele, og rart at der er noget at se til.
The Ultimate scientific dictionary
Skrevet af
| søndag, 16. september 2007 kl 21:34 Stikord: spas, videnskab, forskning, kemi
Activation Energy: The useful quantity of energy available in one cup of coffee.
Chemical: A substance that:
* 1) An organic chemist turns into a foul odor;
* 2) an analytical chemist turns into a procedure;
* 3) a physical chemist turns into a straight line;
* 4) a biochemist turns into a helix;
* 5) a chemical engineer turns into a profit.
Chemical Engineering: The practice of doing for a profit what an
organic chemist only does for fun.
Inorganic Chemistry: That which is left over after the organic, analytical, and physical chemists get through picking over the periodic table.
Natural Product: A substance that earns organic chemists fame and glory when they manage to synthesize it with great difficulty, while Nature gets no credit for making it with great ease.
Organic Chemistry: The practice of transmuting vile substances into publications.
Physical Chemistry: The pitiful attempt to apply y=mx+b to everything in the universe.
Korpsrådsmøde og Spejd 2020
Skrevet af
| fredag, 19. oktober 2007 kl 08:30 Stikord: DDS, spejder, Spejd2020, korpsrådsmøde
For 3 uger siden var jeg til korpsrådsmøde i Det Danske Spejderkorps. Den slags gælder som generalforvirringen i spejderkorpset, og sådan et cirkus tæller henved 500 mand. Det foregik i Odense, på en skole, Gud bedre det, så ikke noget med telt og stort lejrbål og flaghejsning. Til lejrbålet, bemærkes, var der ikke engang noget brænde, og sådan en brøler holder simpelthen ikke i spejderregi. Så næ tak, papirspejd og dagsordener, om vi må bede, og ikke for megen udendørsaktivitet - selvom overnatningen nu for manges og mit vedkommende foregik i telte.
Det er egentlig helt fint, at et korpsrådsmøde er et "papir-arrangement". Det er jo for pokker en generalforsamling, og det er altså ikke meningen, at det skal være præcis ligesom at have 11-årige juniorer med på lejrtur, selvom det sidste med garanti er sjovere. Imidlertid er der noget andet, der i mine øjne ikke er, som det skal være:
DDS er ved at blive et medie- og management-spejderkorps. Vi laver handlingsplaner om "bedre spejd til flere", vi ævler løs om kreativitet, solidaritet, nytte, synlighed og attraktive spejdergrupper, og værre, vi tillægger os derved en sprogbrug, som man bruger i moderne medievirksomheder eller et af socialdemokratiernes partiprogrammer. Da sproget (bredt, hermeneutisk forstået) skaber sindelaget, kan vi simpelthen tale livet af os selv i DDS. Language is a virus!
Lad os lige holde formålet med DDS for øje: At danne børn og unge til ansvarlige og vågne borgere gennem friluftsliv. Det er pinligt, men sandt, at det handler om at komme ud i naturen og at lade børn lede børn ved brug af naturen og dermed lade dem vokse med opgaverne. Vi har glemt, at vi skal danne og ikke drømme. Har vi glemt, at vi skal opdrage, forvente, endda bestemme, og at alvor venter bag barnets leg, i stedet for en panisk intensiverende jagt på de udefinérbare "fede aktiviteter"?
Måske har vi endda pakket spejderne ind i pædagogisk vat og glemt, at vi også skal være ledere: En kantet leder kan en spejder selvfølgelig godt slå sig på, men han kan også holde fast i ham - modsat med den runde leder, som man glider af på. Måske har vi endda glemt vores barnetro på det enkle i spejdersporten? Og at den ikke kræver en Ph.D. i pædagogik? Når det drejer sig om handlingsplaner og synlighed på korpsrådsmødet har vi i hvert fald glemt, at ledelse først og fremmest handler om at vise et godt eksempel for spejdere og omverden: Show it - don´t tell it!
...Nå, men vi fik da en tur ud af det, og Ulrik Fassel fra 2. Højbjerg og jeg dokumenterede det hele ved at opfinde et nyt spil til lejligheden: Spejd2020-bullshit-bingo?! Lige klar til at printe ud og tage med til møde i gruppen, divisionen, kursusudvalget, eller sågar til korpsrådsmødet.
Spejd2020-bullshit-bingo? spilles som bankospil, man printer simpelthen bare så mange plader ud, som man ønsker, og så krydser man ordene af, efterhånden som de bliver sagt til mødet. Når man har pladen fuldt, eller bare en række, råber man "Bullshit!". God spas.
Find spillet her: Spejd2020-bullshit-bingo?
Fremtidens brændstof?
Skrevet af
| onsdag, 28. november 2007 kl 09:28 Stikord: Biobrændstof, biodiesel, bioethanol, olie, fossile brændsler, fossile ressourcer, drivhuseffekt
For få dage siden barslede det internationale klimapanel (IPCC) med en rapport, der påstår, at vi skal reducere vores CO2-udledninger hurtigere og mere omfattende en hidtil antaget, hvis ikke vi skal ende i en situation, hvor den stigende drivhuseffekt er irreversibel. Jeg vil ikke diskutere IPCC´s påstande her, men det må betragtes som uigendriveligt, at gasser som CO2, CH4, N2O og H2O virker som drivhusgasser. Gasser kan isoleres og studeres, og deres rolle som drivhusgasser bør der ikke herske tvivl om.
Politikere, journalister, forskere og bedsteborgere af mange slags ævler løs om biobrændsler, så det er en ren lyst, som den store løsning på fremtidens globale miljøproblemer.
Nu forsker jeg jo selv i fremstilling af biodiesel, så skulle det måske ikke hytte mit skind, at man stiller biobrændstoffet i et godt lys og ønsker at avancere det? Måske, men jeg kan i hvert fald pege på nogle få faktiske omstændigheder, der forhåbentlig kan sætte alt lidt mere i relief.
Den til rådighed stående danske biomasse fra en rimelig del af vores landbrugsareal kan med både 1. og 2. generationsteknologier måske dække 25-30% af det nuværende brændstofbehov i transportsektoren (og så bliver man i samme ombæring nødt til at anvende noget halm til biobrændstof, der ellers ville være brugt til kraftvarmeproduktion). Det kræver desuden, at en vis procentdel af langbrugsarealet lægges om til at producere brændstof-råstoffer. Så kan man jo selvfølgelig importere bioethanol fra f.eks. Brasilien eller palmeolie-biodiesel fra Indonesien, men man kan så spørge sig selv, hvor meget regnskov hisset der skal lade livet for ens transportiver her - langbrugsarealet er jo ikke nødvendigvis til rådighed dér heller, men synet på uproduktive regnskovsarealer dernede er modsat her i landet ofte pragmatisk (desværre). Så biobrændstof kan i nogen sammenhænge lyde besnærende, men kan ikke blive andet end en midlertidig løsning, eller i hvert fald en hjælp i den rigtige retning til en start. Til gengæld er det en hjælp, der er til rådighed nu.
Derfor er biobrændstof blevet politikernes darling, sutteklud - og drivtømmer (undtagelsen hertil er Enhedslisten, der under valgkampen faktisk har sagt noget delvist næsten reflekteret om biobrændsel). Man skal altid være varsom, når noget, der hidtil har haft begrænset bevågenhed, pludselig avanceres til et varmt og væsentligt emne for en betragtelig størstedel af politikerne. Der er en del kommentarer man kunne knytte hertil. Den første kunne være, at det er nemt og opportunt:
Vi er for vænnede til den luksus og den magelighed det er at kunne køre i vores egen bil så hurtigt og så langt som vi lyster, når vi skal nogen steder hen. Og tænkt hvad der kunne ske, hvis nogen begyndte at fortælle os, at den luksus snart kun er de rigeste og det vigtigste forundt. Politikerne er paniske for at skulle gå i gang med det, der er dømt til at gøre ondt på størstedelen af den bilejende befolkning, og som derfor vil være voldsomt upopulært. Derfor er historien om biomasse til brændstof så god. For det er ikke så populært at fortælle danskerne (eller andre), at det skal være 2 og 3 gange så dyrt at tanke diesel hhv. benzin, 5 gange så dyrt at flyve, at brændstoffet skal bruges sparsomt, at man skal køre sammen på arbejde, og at man i det hele tage ikke har den mobilitet, som vi engang troede hørte fremtiden til. Det bør den nemlig ikke gøre endnu.
En kraftig begrænsning på den "frie" transport i bil må alt andet lige betragtes som en nedgang i levestandard, og den nedgang vil de færreste acceptere. Her kolliderer vores naturgivne (!) trang til magelighed altså igen med naturen og naturvidenskabernes hårde kendsgerninger.
En mere aktiv, bevidst holdning hos borgerne til at spare, slukke og skrue ned kan karakteriseres på samme måde - den kræver opmærksomhed og vedholdenhed for at blive til en sund vane, og det er besværligt. Det besvær kan også betragtes som en slags nedgang i levestandard.
Nu er Peak-oil scenarierne selvfølgelig ved at komme vores umættelige forbrug til afhjælp af den groveste del af den fossile forstoppelse. "Skal vore motorer tørste, når olien slipper op?" Nej, det kommer de nok desværre ikke til. Syntetisk brændstof kan produceres ud fra kul eller naturgas (eller biomasse). Med de nuværende oliepriser er det økonomisk rentabelt, og det vil det blive profitabelt i tiltagende grad med stigende oliepriser. Det er bare et faktum, at der frigives CO2 ved fremstilling af syntetisk brændstof, og derfor er den endelige udledning af CO2 ca. en halv gang større pr. tilbagelagt afstand end med petrobrændstof (hvis råstoffet er kul, hvad man må forvente).
Når man ved, hvor ufleksibel og ustabil den landbaserede offentlige transport nogen gange er (og da særligt ved rejser til udlandet), fortænker på den anden side ikke nogen bilister i at køre selv. Den slags dovenskab må vi nok bare vænne os fra og helst fra nu af, hvis vi vil få drivhuseffekten under kontrol.
Europa er i en vis forstand lille nok til at vi kan befordre os rundt mellem de fleste hovedstæder eller storbyer i højhastighedstog. Det ville begynde at hjælpe noget, i hvert fald når togene er eldrevne. Men det duer bare ikke, når det er alt for dyrt, langsomt og besværligt i forhold til at flyve eller køre i bil selv.
Biomasse er en del af en midlertidig løsning af energi-transport-miljøproblemerne, mens produktionen af og fra og lagringsmetoderne til fornybar brint bliver tilstrækkeligt store til at dække de mest graverende behov, også på transportområdet. Det sidste sker bare ikke uden en aktiv udvikling og opmærksomhed, og biomassen er så langt fra nok til at dække andet end en brøkdel af vores olietørst.
Så jeg advokerer for, at man tager de upopulære beslutninger, får lagt de afgifter fremadrettet og begynder at tilbageerobre jernbanenettet. Og så gør det i betryggelse af (ja det er tilsyneladende tryghed vi lever af her i landet), at industri, erhverv, forskere samt ikke mindst vælgerne skriger på løsninger og langsigtet planlægning. Og skulle vi så se ikke at få bygget de A-kraftværker og få nedbragt CO2-udslippet?
Nogle facts:
Den årlige CO2-udledning pr. dansker har ligget stabilt de sidste 15 år på 10-12 tons CO2 pr. person
En flyvning frem og tilbage til Sydamerika, Californien eller Japan udleder ca. 3-4 tons CO2 per passager
1000 km bilkørsel resulterer i ca. 200 kg. CO2-udledning (benzin stationcar, normalt forbrug)
Se mere: Your Carbon Footprint?
Juleferie
Skrevet af
| søndag, 30. december 2007 kl 20:34 Stikord: jul, nytår, familie, ferie
Måske har De bemærket, at denne blog ikke opdateres ofte. Når det så sker, kommer der en ordentlig svada, som ingen på nær de mest halsstarrige eller frygtløse kan overskue at læse. Herfor beklages.
Jeg synes virkelig, at jeg har haft travlt siden jeg startede på Ph.D.-projektet, måske fordi der også lige pludselig også skal tages hensyn og keres om kæresten i det daglige.
Det er klart, dagsværket er gået fra at være studie til at være arbejde, i hvert fald formelt, hvorved en anden forpligtelse følger - sådan virker det da på mig.
Men prinsessen er også kommet til og er desuden kommet hjem fra London, siden for et år siden, så status er alt andet lige anderledes. Det er måske bare sådan det er at have en kæreste (det må jeg nok lære at leve med, i så fald)
Sidst lillejuleaften, efter julepakkeræs lørdag og Julies fødselsdagsfest for veninderne søndag eftermiddag, tog jeg så med toget hjem til familien i Holstebro. Hvor var det dog vidunderligt at få tempoet ned i nogle dage i familiens skød uden stress og jag.
Julie kom over til os 2. juledag efter julefrokost hos farmor. Nu har vi haft nogle gode juledage hjemme hos "Casa de Theilgaard", hvor der for mit vedkommende har været tid til fjolleri og computerspil og ren hygge, og for Julies vedkommende bare opgaveskrivning (aflevering 2/1-08). Ja ok, altså, det har været dejligt for mig og træls for Julie. Kedeligt med de eksamensregler på KU.
Jeg selv kan nu også mærke, at jeg ferierer på lånt tid, og at rotteræset snart starter igen.
Når man nu ferierer rundt derhjemme, noterer man en del interessante fænomener vedrørende tingenes gang og tilstand under de himmelstrøg:
katten vinder derhjemme ugens pris som den mindst velopdragne. Det undrer mig, at de ikke i det mindste prøver på at vise den, hvem der bestemmer og hvad den må og ikke må. Men det må de selv ligge og rode med.
Mine brødre spiller computer fra morgen til aften. Det er åbenbart så vigtigt, at man ikke venter sig andet af dem, og der derfor ikke er nogen nævneværdige krav til indsatsen for at få praktikaliteterne i det daglige til at fungere. Og min lillesøster fortaber sig i mainstream-underholdning enten i form af fjerner, DVD, computer eller opbyggelige bøger, sidstnævnte som så kan pløjes igen og igen, til den totale ukendelige igenkendelighed. Så det er julen i vores familie: Nogle få juletræssang-afbræk i en eller tung og seriøs indsats foran den store elektroniske frembringer af syntetisk virkelighed (skærmen). Nå ja, så er de da indimellem til fest og drikker bajere og sprit med gutterne/gutinderne. Altså: Altsammen sunde intellektuelle interesser, som mor og far også behørigt lader ungdommen muntre sig med, blomsten af Danmarks land, denne vor stolte og frie fremtids forudsætning.
Jaja. Jeg er i hvert fald bombesikker på, at jeg bliver en meget strengere og fastere far, når/hvis jeg engang avler kuld :-)
Nå, men alt i alt, en glædelig jul, den smule der er tilbage og som vi har lov at nyde, og et knaldgodt sprængfarligt nytår til Jer alle. Husk briller og kittel, hvis man selv må ud og lege fyrværker eller kemiker.
|
|
|
|
|
|
|
|