|
|
blog
2006
Januar
Skrevet af
| lørdag, 7. januar 2006 kl 21:23
Januar. Gråvejr, kulde, danske grøntsager i maden, østenvind med sne; mørk, bitter og livgivende er morgenen og natten, ligesom chokoladen, kaffen, kærligheden og livet (fik I den?). Det er ikke ligesom november, som førhen beskrevet.
Nytårsfortsætter:
Jeg har ikke nogen. Der er ikke noget specielt sexet ved at love noget før nytår, som man ikke kan holde i det nye år (''det vi i Venstre sagde før valget, det løber vi også fra efter valget, ehh, jeg mener, eiii, Anne Mette...''). Jeg lover intet, håber alt, lander realistisk og langt fra det sidste.
Blogging: DR har en masse om blogging, og senest (NU!) om Kurt Westh Nielsens blog på Ingeniørens side - læs herom på: dr.dk. Læs det. Hør det. Fat det.
Spaltningen
Skrevet af
| onsdag, 18. januar 2006 kl 12:16
Jeg har netop færdiggjort David Favrholts "Spaltningen", som omhandler relationen bredt betragtet mellem fysikerne Werner Heisenberg og Niels Bohr, og hvordan de var udspændt af deres tids videnskabelige og politiske forhold. En god bog, som jeg vil anbefale. Specielt hvis man er blot en smule interesseret i samspillet mellem moderne fysik, moral og filosofi, i hvilken sammenhæng Favrholt også har haft andre beskæftigelser.
I denne weekend skal min klan Englebasserne dele telefonbøger ud i Lyngby, hvad vi også gjorde sidste weekend, men vi har dog endnu 3100 bøger, og skal være færdige på søndag. De telefonbøger har helt generelt været et cirkus uden lige; at få folk til at komme og hjælpe, at få folk til at arbejde i et højere tempo end sløvt, at være deres mor og vækkeur lørdag og søndag morgen, at skaffe biler, at tænke strategisk, at dele ruter ind, men jeg synes det ser hæderligt ud nu. Og jeg synes sgu godt, at Englebasserne kunne være bedre til at give feedback noget hurtigere. Det er sgu ofte som at slå i en dyne.
Derfor bliver de fleste af dem sendt afsted ud med bøgerne hele lørdagen og søndagen, og så går jeg hjemme i Kærnehuset, laver mad til dem, bager og lægger planer for sommerlejren. Så kan de måske lære det!
Om små 2 uger starter semestret, og jeg skal have 4 fag i år, plus hvad der ellers er af løsøre. Det bliver godt, tror jeg. Skal snart til at finde et fornuftigt speciale.
Jeg - en videnarbejder
Skrevet af
| torsdag, 19. januar 2006 kl 17:44
I mit frivillige studie-eksil (jaja, kun indtil d. 30. januar!) prøver jeg at holde den intellektuelle gryde lidt i kog. Det har den spændende konsekvens, at jeg kan tage til forelæsninger og foredrag alene ud fra interesse. Og så er hele Københavns forelæsningskatalog lige pludselig blevet spilbart. Lidt Ph.D.-agtigt, faktisk (eller daglejer-agtigt!), hvor man følger kurser og selv sammensætter studieforløb rent ud fra interesse og derved bliver Ph.D. i... ja - sig selv.
Så i dag var jeg på kræmmerskolen og overvære 2x45min forelæsning med Anders Fogh Jensen (se her: www.filosoffen.net) inde på Kræmmerskolen - eller CBS, som det kalder sig selv nu - Handelshøjskolen i gamle, og dermed de gode, dage. Hermeneutik iflg. Gadamer og Marquand var emnet, som nok er noget af det fjerneste man kommer fra hvad man vil kunne beskæftige sig med på DTU. Ret spændende, synes jeg, uden dog at ville gå i detaljer med den filosofiske materie på denne plads.
Til gengæld gerne kan jeg da nævne, at der var en masse søde piger på Kræmmerskolen, det kunne måske endda inspirere en svag sjæl til at følge et kursus der på mere organiseret basis. I lækre moderne bygninger med trådløst internet og god kantine, alting sikkert sponsoreret 100% privat, så auditorierne har navne efter virksomheder.
Jeg stod dog noget af i et vist omgang, da en af de studerende i spørgetiden til forelæsningen rejste sig og sagde, "[klip]...men jeg føler, at lykke er...[klip]". Aaarg, vi har filosofi nu. Kunne vi ikke i stedet sige: Jeg mener det, det er min holdning osv. Jeg finder det er problematisk at italesætte ens mening som følelser, hvilket man desværre hører ret ofte, for hvordan skal man kunne argumentere med følelser - når holdninger pakkes ind sådan, kan de jo ikke sættes i og på spil, og give mulighed for at vi eller indehaveren bliver klogere i nogen dialog.
Pudder
Skrevet af
| fredag, 20. januar 2006 kl 12:10
Snevejr. Vinter. Juhuu!!!
Klargør, sigt, skyd!
Skrevet af
| onsdag, 25. januar 2006 kl 16:10
Ovenpå urimelige mængder sne og vintervejr. Imorgen koncert med koret på DTU, derpå tre forskellige foredrag/seminarer om brint samme sted, og sluttelig koncert igen, også DTU. Snart der lagt i ovnen til et sprængfarligt semester på DTU, og det bliver sidste sæt deciderede fag, jeg skal have.
I weekenden blev telefonbogsuddelingen færdigjort. Jeg troede, jeg skulle gå hjemme i spejderhytten og lave mad, men jeg måtte også lige ud 6 hhv. 3 timer lørdag og søndag, pga. pjæk fra nogen af de yngre englebasser. Nu er det overstået, og jeg jeg betakker mig, men sikken et cirkus. Det bliver de kommende Englebassers hovedpine næste år.
I fredags kom min cykel tilbage fra reparation. Det lyder måske ret trivielt, men det var en sensation. Den har stået i kælderen i 7 måneder, fordi hjulet var ekset pga. 3 knækkede eger. Med en ny fælg, trådning og nogle mindre reps på skærmene landede vi blødt på 840 bobs. Egentlig ikke urimeligt, materialerne og opgaven taget i betragtning. Men altså, al den spildte tid uden cykel gør mig noget skidt til mode at tænke på, og det er da for dårligt (jamen det kan man da rimeligvis mene, der ligger en del slendrian ikke særlig skjult for alverden deri), men nu er jeg tilbage på cykel-street'en. Watch me.
Samtaledemokrati vs. - ?
Skrevet af
| onsdag, 1. februar 2006 kl 09:46
Jeg var på Ryslinge i weekenden, og det var herligt. Vi var sammen med elevforeningens bestyrelse fra Brandbjerg Højskole. Rigtig mindeværdigt, god fest, gode debatter og konstruktivt samtale-demokrati. Det må der snart komme nogen opbyggelige skrifter ud af fra Yours Truly. Hal Koch tog hele vejen fra Krogerup til Ryslinge den weekend.
Tv/foto-billeder af brændte flag og statsministre, while I'm at it:
Bør ikke tages for højtideligt. Der bliver kun brændt noget af og skudt med AK47, når der er kamera på, og det er nok kanaliseret efter henstilling fra de regerende kaster i pågældende arabiske lande. Dvs. kameraet, opfattet som systemisk optikon for og til verden, medierer så at sige virkeligheden, og det er journalister ofte ikke intelligente nok til at indse. Sagt lidt anderledes; Journalisten tror, at han er fluen på væggen, der beskriver en repræsentativ stemning, men er i virkeligheden den egentlige hovedperson, fordi uden ham ville der ikke være nogen afbrænding og vredesudbrud. Og journalisten vil sjældent, hvis overhovedet, være kompetent nok til at differentiere mellem noget som helst i denne konflikt (dvs. i den egentlige journalistiske konflikt mellem måderne at opfatte sin journalistiske rolle på).
"Whatever we might know, we owe it all to Bruno Latour. Well ... at least the better part. After all we have been doing some work ourselves."
ALJ (tyvstjålet og taget ud af sammenhæng)
Ryslingemøde
Skrevet af
| onsdag, 8. februar 2006 kl 21:16
Jeg var til Ryslingemøde i går aftes. Meget konstruktivt og hyggeligt, holdt på Højskolernes Hus på Nytorv med omkring 20 deltagere. Det var kaffe og kage, lidt om skolen, lidt om bevægelsen, lidt (meget) om hvordan man laver markedsføring af en højskole og bruger gamle elever dertil. Vi kan godt blive væsentligt klogere og dygtigere og tage ved lære af andre på dette punkt.
Lidt om kultur; Forstanderen elaborerede på den nedsatte alder på optaget til universitetet (gn.snit 0.4 år yngre optag - den tidsperiode svarer til et højskoleophold - dvs. i en vis forstand en dannelsesmæssig katastrofe). Jeg giver ordet til Ole Kobbelgaard: "...Mænd har en tendens til at slå hælene sammen og sige "javel", når de får besked på at stramme balderne. Så vi kan komme i gang, igennem uddannelsessystemet i en fart, ud og få et arbejde og tjene penge og betale skat. Jeg er ked af det, drenge, men det er altså kvinderne, der er de kulturbærende væsener i det her samfund."
Vise ord, og rigtige, i øvrigt illustrerende en gådefuldhed, som mænd ikke kan lukke op. Det er nok derfor, vi bliver surere med alderen, og ofte hævder "ikke at kunne forstå kvinder". I virkeligheden viser det blot mænds (i denne sammenhæng mit) manglende blik for, at det andet køn har en anden horisont.
"Liv efter linealer - har de så lidt som svaler - kun hvirvler, sving og spring." (TB)
-> Forlev t/r
Skrevet af
| fredag, 10. februar 2006 kl 14:40
Jeg tager til Forlev spejdercenter denne weekend, min første som lagmand - så nu kan jeg ikke længere deltage som spejder eller leder på et Forlev-kursus. Den irreversibilitet bliver alligevel ikke relevant som seniorspejder, så det er fint nok. Jeg er "out of office" indtil søndag engang kl. jeg-ved-ikke-hvornår, men det er i hvert fald 3 timer efter at jeg er steget på lige i svinget dér, hvor historien begynder...
Som afsunget af min klan Konservativ Alderdom, Forlev, Efterår 2005:
"For jeg har intet talent,
jeg vil bar' være kendt,
nu kigger alle på mig
når jeg bli'r lagmand"
Small poem of old friend
Skrevet af
| torsdag, 16. februar 2006 kl 11:50
Jeg vendte hjem fra weekendens tur til Forlev med ansvar for et projekt i bagagen (og jeg som troede, at jeg kunne spadsere let og stille gennem kurset - det bliver vist ikke til noget). Som det ser ud nu, så skal jeg lave et "islamisk kulturcenter": Et projekt raftehelvede, hvor vi skal bygge en minaret, en moske og en shawarmabar, der om aftenen omdannes til den vilde smuglerrede, der ikke lader Vorbasse marked noget tilbage at ønske. Det bliver sgu sjovt.
For 2 uger siden vendte en af mine gamle højskolevenner hjem til Studentergården fra lidt af en dannelsesrejse. Det var ham der de facto fik moslet mig ind her i sin tid ved at påvirke Gårdstyret til at læsse min ansøgning over i gruppe 1. Herlig nepotisme. Han har senest været udstationeret af udenrigsministeriet i Indien i ½ år, og var før det 1 år i USA. Her skrev han bl.a. hjem til Højskolebladet om Rosa Parks, en sort kvinde, der i 50'ernes Sydstatsmiljø med hendes siddende protest mod at rejse sig for en hvid mand i bussen tændte en gnist, der blev til den amerikanske borgerrettighedsbevægelse gennem 50'erne og 60'erne. Rosa Parks havde været på en friskole for folkeoplysning og voksenundervisning i Tennessee, og hun havde lært et og andet frihed og borger-lighed (tegnsætning iflg. NFSG).
Steffen Thorøe tha man, mine damer og herrer, er tilbage på streeten, 2200 Kbh N. Den knægt er fandme sej.
Theilgaard & Sons
Skrevet af
| mandag, 20. februar 2006 kl 10:47
Jeg har stiftet en enkeltmandsvirksomhed. Firmaet hedder Theilgaard & Sons (lyder det bekendt for nogen?). Det er jo ikke noget helt ukendt faktum, at det er SMV'erne (små og mellemstore virksomheder) der holder Danmark og dansk økonomi i sving - jeg mener, at arbejdsuger mellem 55 og 75 timer ender med at kunne ses på den samfundsøkonomiske bundlinie. Ah ja, det skiønne liv som selvstændig; denne karriere, som vi kalder for liv.
Firmaet skal primært tilbyde løsninger indenfor hjemmeside-området til mindre foretagender, men på sigt er det også hensigten at vejlede og afholde seminarer om nanoteknologi og innovation - det sidste er noget som alle snakker om, et rigtigt plusord, men de betydninger af innovationsprocesser jeg støder på hos de fleste folk i vælten (sjovt nok mest fra politikere og såkaldte innovationsguruer) er temmeligt simpel og temmelig kræmmerøkonomisk. Det er generelt fornedrende for det meste her i verden, at det bliver spændt for en stringent cost-benefit-vogn, og det i sig selv kan der ikke komme noget heldigt ud af.
Nå ja. Så kommer der vel også noget, som skal modregnes på momsregnskabet. Der er jo en del udgifter forbundet med at drive egen virksomhed...
Jeg har i hvert fald et "corporate website" oppe og køre nu (se her), med noget beskrivelse af, hvad jeg vil tilbyde. Så må vi se, om det genererer noget trafik på siden.
Emergence
Skrevet af
| fredag, 24. februar 2006 kl 09:49
Jeg var til foredrag i Forum for Eksistens of videnskab i går. På engelsk. Det var helt eminent. Resumeres i pluk herunder, men jeg elaborerer gerne under 4 øjne og øl/kaffe:
"God/theism is a tendence towards infinity. It is simply the universe becoming aware of itself."
"Divinity is then not less than personal, sooner it is infinitely more."
"No study of the species "man" is meaningful without this quest for mening."
Prof. in theol. Philip Clayton, Claremont, CA.
"The second problem: Intelligent design simply explains the gaps of science with God"
"The world seems, according to P.C., to be designed for emergence. This is a meta-scientific matter."
Prof. in theol. Niels Henrik Gregersen, Cph.
King Winter strikes back!
Skrevet af
| tirsdag, 28. februar 2006 kl 13:21
Argh mand, hvorfor skal det nu til at sne igen...!?!? Nu troede man lige, at man kunne cykle ubesværet op på anstalten i det smukkeste solskin verden endnu har set, og så sner det sgu, på kalender-vinterens sidste dag.
Nogen gange bliver det bare for meget (mand). F.eks. når man ikke kan få den info man skal bruge til at opdatere en hjemmeside før deadline. F.eks. når forelæsningen samtlige 2 timer handler om stof, der, til trods for at det er dårligt formuleret, alt sammen er kendt fra tidligere. F.eks. når man kommer i seng klokken halv fire pga. køkkenrengøring og må holde sig vågen på kaffe-drop. F.eks. når man skal holde generalforsamling med koret, og man ikke forventer at se nogen stille op til noget, og man selv f.eks. gerne ville løbe skrigende væk.
Brorsons
Skrevet af
| mandag, 6. marts 2006 kl 00:14
I dag var jeg til højmesse i Brorsons Kirke på Rantzausgade, 2200 N. Brorsons er en ret special kirke. Selve kirkerummet (skibet) er blevet ryddet for bænke, og i stedet holdes gudstjenesten (prædiken etc.) midt i rummet med stole rundt om. Dvs. at gudstjenesten er i en rundkreds (cirkulær), og således mere konstituerende for kirkegængerne som menighed.
Sognepræst i kirken er Per Ramsdal, i Nørrebro-slang bedre kendt som Per Præstemand. Han er super fed. Det er ham, der tager med 10 frivillige på rockgudstjeneste-turné rundt i landet, han laver rap-ungdoms-gudtjeneste om fredagen, og denne gang var der rytmisk højmesse. Og kirken var da også helt fuld, medvirkende årsag dog værende, at der både var barnedåb og bryllup ved samme gudstjeneste.
Ideen til dette lille åndelige intermezzo udsprang af en fest lørdag aften, hvor jeg stødte ind i et 3-mands selskab af intellektuelle, hvor tematikken var elendigheden af både puritanisme og resignation overfor troens uudgrundelighed. Efter en meget højpandet samtale om kristentro som en "fri" tro (refleksiv besindelse på uendelighed, "i kraft af det absurde", og derfor naturligvis mentalt krævende) kontrær til f.eks. den muhammedanske og den mosaiske tro (lovreligioner) blev vi enige om at tage til gudstjeneste søndag morgen. Så vi var 3 mand høj afsted i smukt smukt vintervejr henover Nørrebro og Assistens Kirkegård. Bør gentages snarest.
På Skanderborg station
Skrevet af
| onsdag, 15. marts 2006 kl 10:49
Her i weekenden var der 2. forweekend på Forlev. Igen en hyggelig weekend, hvor dog lørdag aften på det skammeligste blev inddraget til storteam-møde for lagmændende. Jeg har det som bekendt bedre end bedst med foreningsdemokrati, men det her møde trak altså ud... og ud... og ud... indtil klokken 3. Jeg tog flugten lidt før, midt om natten, for at komme hjem og gøre rent på gangen, dødssygt. Men fantastisk helt frostklart måneskin, sneen knitrede og gav genskin over hele ådalen, det var sgu næsten så smukt, så det var lige til at tude over (næsten).
Som man kan se af vedlagte fotografi (og nej det er ikke særlig godt belyst, men klokken er også to om natten!), er jeg igen stået af og steget på lige i svinget dér - det er på det nærmeste blevet et tema...
"Men på en hvilkensomhelst station
vil jeg standse og møde nog'n,
stige på lige i svinget dér
hvor historien begynder"
S.B., "På Skanderborg station"
Bestjålet og beriget
Skrevet af
| tirsdag, 28. marts 2006 kl 00:43
Huskede du sommertiden søndag morgen? Nå, ikke? Det gjorde jeg. Men Dr. Larsen Jr., Undergangen, SG vær. 21 gjorde ikke. Det var også ok, hvis ikke det var fordi jeg var med ham til gudstjeneste i Brønshøj Kirke. Det havde egentlig også været ok, hvis ikke det var fordi vi så kun nåede den sene gudstjeneste kl. 12, og ikke den tidligere kl. 10. Og det havde såmænd endda også været okay, hvis ikke det var fordi der var dåbsgudstjeneste. 3 stks på en gang. "Hvad er der galt med barnedåb?", spørger min måske undrende læser. Det er fint med barnedåb, jeg glæder mig på ungens vegne og forældrenes og familiens og Vor Herre Jesu Kristi. Jamen det gør jeg.
Og jeg skal ikke driste mig at klage over Herrens tilgivelse og velsignelse. Det er ikke dét, der skurrer. Men - der var nul nadver, begrænset salmesang, nul prædiken men skrig og skrål og kameraer (ja jeg er godt klar over, at I er glade på familiens vegne, men hvad med Jesus Christ Superstar, som det vist nok handler om?), ja der var sågar opførelse af en rituel stammedans fra Brønshøj Kirke - "under standard"!
I øvrigt Københavns ældste Kirke, men denne morgen med storbyens yngste menighed, tror jeg.
Helt fantastisk var til gengæld statskundskabsrevyen, som jeg overværede lørdag aften. Der var bid og saft. Der var "6.O" med DF-reminiscenser, der var Angie Merkel aus Ost, der var Back-up Boyz fra liste V, der var ommere fra AFR til Kjær Hansen, Sander og Mikkelsen. Der var den obligatoriske sviner til RUC (nu med KUA!), og der var referencen til Tim Knudsens "Statsbygning".
"Hvornår begyndte alt det her galskab?"
- "Det ved jeg godt - i 1915!"
He´s got the look
Skrevet af
| mandag, 3. april 2006 kl 08:49
Jeg har fået et nyt look. I går aftes blev jeg tvunget til hår-torturen/skalpering, det sker ind i mellem. Jeg vil beskrive mit nye hår som "18mm under ordnede forhold". Men det måtte overstås i 2 tempi, efter at den første trimmer og den første frisør gav op og efterlod mig med noget, der mildelt talt var pjusket. Heldigvis kom Dr. Nano (Jeppe) forbi, og han var ferm til at bortbarbere tiloversblevne ekstremittiske totter med egen trimmer.
Ellers var jeg på 3. forweekend på Forlev i denne weekend, så nu er vi ved at være klar til Påsken. jeg synes Forlev er ved at blive en tung post på min økonomi. Man skal selv betale for alt, og det ville også være i orden, hvis det var en ren magstur (lejr + 3 gange forweekend). Togtransport koster mindst 400 kr. pr. weekend, hvortil kommer 70 kroner for en weekends kost og kørsel. Påsken i sig selv koster 245. Så er der et medlemsgebyr for at være lagmand på 100-200 kr. om året. Deroveni betaler man naturligvis selv for egne drikkevarer, hvilket er i orden, men resten... Det er sgu lidt pebret for at lave frivilligt arbejde! Man forstår, at centret har økonomiske problemer, men jeg mener det fejler, når det gør dem til mine problemer.
Udstationeret
Skrevet af
| søndag, 9. april 2006 kl 21:34
Pt. udstationeret på Forlev Spejdercenter. Laver kursus for 275 spejdere. Aflægger rapport ved hjemkomst. Glæd dig.
Dizzle minizzle, straight out of Forlev,
8600 i dit face,
/And
Forår i hovedet
Skrevet af
| søndag, 23. april 2006 kl 13:44
Hvordan VAR Forlev egentlig, spørger de unge (og lidt mere modne) mig? Godt vejr? Tja? Det med vejret er jo altid en tvetydig sag - "der findes ikke dårligt vejr, der findes kun forkerte klæ'r" - men det "ikke dårlige" vejr kunne nu godt have artet sig noget artigere. Der var nogen halve/hele dage med sol (specielt det ene døgn efter at spejderne var taget hjem), men ellers en del regn og rusk. Jeg har nu forstået, at vi har fået en god bekomst sol i forhold til resten af landet (?).
Men i hvert fald en rigtig god uge, godt at have brugt ugen aktivt udendørs, og også godt igen at få med storspejdere at gøre. Som sædvanlig er det en god og bekræftende fornemmelse at have givet spejderne en udendørsoplevelse man kan stå inde for (selv og som lagmandsforsamling), selvom en del af ungerne på mit projekt var _noget_ ugidelige.
Vi var en ret lille lagmandsforsamling (29 lagmænd) til at tage os af 275 spejdere, hvilket klart er i underkanten, så vi har haft en del at se til, og man er hver dag gået til telts temmelig brugt. Det er også i orden.
Skulle jeg have en anke eller to, så er det, at det har kostet en del tid, heraf en del irrelevante aktiviteter inden lejren. Samt i alt ca. 3000 kr. primært i transport og sekundært forplejning, som jeg IKKE får refunderet. Det er jo immervæk en del klejner at lægge for at få lov til at lave frivilligt arbejde. Så til efteråret, hvis jeg skal med der, må kursusperioden og forweekenderne officielt udlægges som kursus for lagmændende, hvorved i hvert fald 65 % af udgifterne kan blive refunderet.
Nu igen hjemme, faktisk lige nu efter (endnu) en mega-trawl uge og en (god) weekend på Ryslinge. Det er rart med en halv eller hel friuge med udendørsaktivitet, men det er sgu også rart at komme tilbage på symbolanalytikerens plads igen. Hver ting til sin tid (i hvert fald herfra). Grand old man head on.
Vaj høj, vaj stolt
Skrevet af
| torsdag, 27. april 2006 kl 22:44
Flagmanden på Gården har mange hjertesuk. For nylig fik han (tilsyneladende?) ikke bundet sit flagknob ordentligt, så flagstangssnoren røg ud. Det kan man godt blive lidt træt af, og heller ikke ligefrem det helt store forbilledlige stykke spejder/knob-arbejde. Det er en ommer!
I går aftes lagde vi den ned, 15 mand høj, og står nu med et stk. besværlig rafte, indhyllet i dårlig plastic-maling og råddent overfladetræ. Den ene bolt til soklen knækkede, fordi den var for rusten. Flagknoppen er lavet af gult glas, og der er hul i toppen. Mit ene valgløfte for til den ordentlige gårddag (gårdstyrets halvårlige, ordinære generalforsamling) for 1 år siden var at få flagstangen malet (og den trænger). Så nu er det så blevet til den forlængede weekends projekt.
Den er desværre længe blevet forsømt (jaja, men altså også før min tid), så meget faktisk at stangen er i en generelt betænkelig stand. Vi skal have købt en ny om ikke mange år, men indtil da må vi nøjes. Ny flagknop, rød, og ny bolt til at sætte stangen til soklen skal også skaffes. Gee.
"En hyggelig arbejdsopgave... og smil, mens du gør det!"
I mellemtiden duperer det mig, at jeg ikke kan flage for gårdboerne, der er godt nok mange fødselsdage at lære udenad, men de må vente lidt endnu. Stangen skal være oppe til 5. maj kl. 8 til morgenarrangement, med gammeldansk og befrielsessange. Vel mødt!
Tid og perception
Skrevet af
| onsdag, 3. maj 2006 kl 08:49
Her på dørtrinnet til eksamensperioden på DTU kan det være nyttigt at her at gentage nogle af de regler om tid, som store mere eller mindre kendte mænd har formuleret siden tidernes morgen:
- "Det tager den tid, der er".
- "Du har aldrig tid nok til at gøre tingene rigtigt".
- "Det tager altid dobbelt så lang tid, som man tror - også selv om man tager højde for dette".
Læren om den konstante stressmængde:
Tid x anstrengelser = konstant
3 følgeslutninger:
- Hvis du har lang tid tilbage, anstrenger du dig ikke særlig meget
- Hvis den til rådighed stående tid nærmer sig nul, vokser anstrengelserne mod uendeligt.
- Uden "sidste øjeblik" ville du aldrig få nået noget
Højst ortodokst!
Skrevet af
| torsdag, 18. maj 2006 kl 00:13
Var du til Demo'en (www.17maj.org)? På Studentergården, eller dvs. fra folk omkring mig, var man om ikke pligtig til at møde op, så dog i hvert fald til at levere en ordentlig undskyldning for at blive hjemme. Jeg nåede både at sige, at jeg læste til eksamen (hvilket er korrekt), hjalp med at lave aftensmad (hvilket jeg også gjorde) og at jeg ville skrive noget symbolanalytisk på min blog som gav mening.
Det er sjovt med de demonstrationer. Der er naturligvis noget schwung i mange mennesker og unge som gamle med taler, musik, bajere og et liv og et leben osv. Det er fint og godt og en mulighed for at få luftet meninger og sommertøj. Fint nok. Men der er noget som gør det lidt irrelevant - det er måske lidt for kækt at kalde det for fortidigt at demonstrere, men det har sine katolske, eller måske snarere orkestralske, træk, med den konsekvente betoning af fremmødte masser, samhørighed, farver og tilhør. Det skulle egentlig være mit credo for denne epistel at facilitere intellektuel kritik.
Jeg lader her en egentlig ideologisk eller konkret, rationel, kritik ligge. En egentlig kritik af regeringen vil fra mit syn involvere en sammendragning af den tidligere og den nuværende regering.
Jeg mener, at hvis der er noget regeringen Fogh Rasmussen pådrager sig modsat regeringen Nyrup Rasmussen, så er det ikke at ville facilitere fejlbarlighed eller ændring. Der må ikke være et hår, der gives indtryk af at sidde forkert, og al tale har haft indtryk af at kursen er fast og hård i. Men lad os lige et øjeblik betragte regeringens eget hyper-credo, udtalt af AFR selv: "Idag er ideologierne jo døde". Men man fører jo selv en ideologisk dyrkning af regeringsgrundlaget, der først som sidst tages som udtryk for al sandhed. Regeringsgrundlaget først som sidst er facit. Og det er jo i sin essens anti-pragmatisk, dvs. en ide-fanatiseret forholden sig til det samme uændrerlige ord og indhold. Det kan man vist godt kalde ortodoksi (mildest talt).
Jeg kan godt forstå, at man forstår sig vælger-forpligtet, men det er mit bud, at vælgerne først og fremmest vil have politikerne til at varetage Rigets og Nationens tarv, fremfor regeringsgrundlagets, og vil lægge forpligtelsen herudfra. En justering eller ændring i ny og næ i forhold hertil er at erklære, at man er klogere i dag end i går. At en regering erklærer, at den justerer en kurs efter at have talt med eksperter (og smagsdommere, råd, nævn) og lyttet til fornuft og rationelle argumenter må i sit udgangspunkt være det gode grundlag for opbyggelse af institutioner i socialt ingeniørarbejde. Dét er politikerens forpligtelse, ikke regeringsgrundlaget.
Altså, i grove træk - AFR, I kan gå tilbage og læse Jeres Karl Popper på ny. Der er noget I har misforstået FULDstændigt.
Flagstangen på SG er blevet slebet og malet - til stor glæde for gårdboerne, der udtrykker tilfredshed med flagmanden og hans indimellem sære tilbøjeligheder. Vi rejste den pænt hvidlakerede stolpe op i fredags, St. Bededag, til et Ganz Fantastisch arrangement med lurblæs, morgensang, gammeldansk, kraftig karle og kærlige kvinder.
Jamenne ellers det sædvanlige: Det er forår, jeg læser til eksamen, nætterne er lyse og mærkelige og duftende, man undres og længes. Og prøver at arbejde disciplineret og ikke forsømme en eneste side - og man ved ikke (læs: man ved godt), hvad man så ellers får forsømt. Forår i maven og hovedet.
Her kommer den nat hvor hun ta'r mig ud
I sporet af en ny sæson
Hun har en sommerkjole på
Den er fuld af liv og mørkeblå
Jeg kender hendes navn
Hun er drømmenes København
Love Shop
...Og så gik dagen med dét!
Skrevet af
| tirsdag, 23. maj 2006 kl 22:13
Eksempler på velafprøvede overspringshandlinger (specielt de studerende kan måske finde dem unyttigt nyttige): Avislæsning, the-drikning, gåture, blogging, programmering, email-korrespondance, bestyrelsesarbejde (og jeg kunne blive ved). Det er sjovt, som ens skriftlige opgaver bare ikke skriver sig selv, som tiden går...
Tycho
Skrevet af
| søndag, 4. juni 2006 kl 21:32
I dag var jeg med familien til pinsefrokost på Hven. Min utrolig søde moster har fødselsdag i næste uge, og hun har gjort det til tradition at invitere i pinsen, og denne gang som sagt, så gjort. En hyggelig tur, bestemt, men det er lige et par pointer, der skurrede ved Hven:
Her har vi et stykke dansk (verdens) videnskabshistorie af rang, noget der ligner DK's og verdens naturvidenskabs vugge - Tycho Brahe mine Damer og Herrer, den videnskabeligt-eksperimentelle metode hånd i hånd med omfattende og præcise observationer (uden kikkert!) og teoridannelse - og så er det plastret til med kunsthåndværkere, glaspusterier, keramikværksteder og golfbaner - ja det allermest profane - nede i Stjerneborg, hvor Tychos instrumenter stod, har man nu lavet multimedie-showroom. Så nu er Hven blevet søndagsudflugtsmål for Hr. og Fru Sverige (og ditto fra Danmark).
Det er også fint nok, og naturligvis direkte formålstjenstligt at folket kan se, hvor fremragende mænd landet har fostret. Det er oplysning, det er myndiggørelse, det er modent, det giver indsigt. Men jeg kan ikke acceptere, at det sted, hvor den videnskabelige metode om noget er grundlagt, i dag skal være et kræmmermarked og en feel-good-og-få-det-hele-serveret-med-sølvske med laveste fælles nævner.
En kvinde fortalte sin søn om Kepplers love, at når planeten var langt fra solen, bevægede den sig hurtigere... (!?!? Og hvordan var det nu lige, at det hang sammen med gravitationsteorien...?). Jamen, for hunde da, læs hvad manden selv skriver om sine observationsdata. Og lær Newtoniansk mekanik.
Næste gang jeg kommer til Hven, så forventer jeg, at der er mindre glasbutikker og flere facts, og en indføring i det filosofiske grundlag for den eksperimentelle metode i naturvidenskaberne (og så vil jeg sige tak til!). Tycho Brahe & Francis Bacon ville have sagt: "For Science - read Nature!"
Vi tager lige Keplers 3 love til slut - Tychos assistent fik observationsdataene efter Tychos død - og lær nu de love, de knytter sig til en af de første videnskabelige revolutioner (matematisk behandling af nøjagtige måledata):
- Et himmellegemes bane om solen er en ellipse med solen i det ene brændpunkt.
- En linie mellem et himmellegeme og solen udspænder lige store arealer i lige store tidsintervaller
- kvadratet på planeternes omløbstider er proportionale med kuben på deres halve storakse i den elliptiske omløbsplan.
Endnu en generationsafgift...
Skrevet af
| onsdag, 7. juni 2006 kl 16:51
Det kommer til at koste 2090 kr. pr. år at have computer fremover. Herfor kan der sendes venlige tanker til det indgåede medieforlig.
For alle studerende og arbejdende i øvrigt i et videnssamfund er computeren et uundværligt arbejdsredskab, for opgaverne (og for mit vedkommende programmerne) skal jo skrives. Og nej, jeg gider sgu ikke se Net-tv, og da slet ikke for 2100 bobs. Det rager mig en skid, om Hr. og Fru Danmark vil se Krøniken og Rejseholdet, eller om de vil gense et gyldent øjeblik med Otto Leisner fra 1975 (Herre Jemini, kan det blive mere idiotisk), men hvorfor skal jeg så betale for det? Hvis de gerne vil underholdes, er det (i denne snævre sammenhæng) fint nok, men hvorfor fanden skal jeg betale for det?
Hvor svært mon det kan være for DR at lave et login-system, der kører via Digital Signatur, så man betaler ved skranken, og ikke til Licensmanden og Sorte Brian Arthur "Perkerne-skal-have-doseret-nogle-danske-værdier-for-vi-er-meget-mere-dydige" (danske værdier - Quid hoc est?). Skattevæsenet kan gøre det, så mon ikke også DR kan?
"Det handler om at sikre fremtidens DR". Eller rettere, det handler igen om (for)sikring. Politik i dag handler om at sikre, om at kontrollere, overvåge, om at sende et signal. Hvad nu, hvis det skaber et samfund, en sammenhæng og en socialitet, som er uhensigtsmæssig? Som er umenneskelig, umyndiggørende, u-retslig, usand. Det er det samme pis hver gang med VKOS-politikerne. Signaler, symboler, sikringer, kontrol, overvågning.
Hvor fanden er modet henne? Hvor er dem, der tør mene at noget er rigtigt eller forkert, og at der må være grænser for galskaben (der er sgu ingen der skal fortælle mig at det er i orden, at jeg skal betale 2100 babaner årligt for en vare, jeg ikke vil røre med en ildtang - blot fordi jeg har et studie- og arbejdsredskab). Det kan sgu da ikke passe, at de kun er hos liste Ø. Når alt kommer til stykket, så er det eneste en politik kan vurderes på, om politikken virker progressionsskabende og hvordan.
Og dansk politik i dag ligner historiens største generationstyveri og -formynderi: De unge skal jages og presses og piskes og ferles, de skal skæres i form så de passer lydigt til erhvervlivet, de skal allerhelst formenes adgang til liv, fritid, fordybelse, fordi generationen over min har dedikeret deres liv til dansen om guldkalven, og den derover solder pengene væk. Alt sammen formidlet af den gode og allestedsnærværende stat. Må Herren være nådig mod os alle - kan hænde, at nogen har mere brug for det end andre.
"tidligere var jeg modstander af computerlicens, men nu er jeg (pludselig) for", udtaler Jens Rohde. Sært, som ens helte efterhånden forsvinder, ikke? Måske skal vores generation bare lære på den hårde måde, at der ikke er nogen, der vil os det godt, og selv rejse os og slås for rimelighed. Well, then beware. The times they are a'changin.
Storebælt, here we come...
Skrevet af
| fredag, 16. juni 2006 kl 13:16
...jeg tager i denne weekend med Kgs. Lyngbys spejderledere ud og sejler i DDS' underriggede plimsoller af en betonklods: S/Y RAN. Vi sejler Korsør til Nyborg, og håber på at nå så mange havne som muligt, både på Sjælland og Fyn. Vi skal nok holde øje med de alle russiske fragtskibe der påsejler vestbroen, samt de store skibe i sejlrenden (dem der der bremser ved Anholt og stopper syd for Langeland). Jeg aflægger rapport undervejs, så sørg du for at holde øje med mobloggen...
...der i øvrigt virker nu med god hjælp fra min fætter Rasmus, der venligst stiller gateway-faciliteter til rådighed.
???
Skrevet af
| mandag, 19. juni 2006 kl 10:48
- hvor blev de moblog-beskeder af, som jeg pligtskyldigst sendte 6-7 stykker af? Det er jo super uproffesionelt at love noget, man ikke kan holde. Teknik er kontaktet - indtil de (han) svarer: undren.
All work no play
Skrevet af
| torsdag, 29. juni 2006 kl 09:57
Blodig var igår - hård bli'r idag. Arbejd, arbejd - her gælder det om, rytmisk, at holde rytmen. Koks, jern, stål, motorer, transmission, kraft, glinsende velsmurte kæder. Er dagens begyndende sang.
Alle er på Roskilde og more sig. Jeg selv er på mit kontor og i laboratoriet, på Lundtoftesletten. Det har jeg egentlig lidt godt med, og selvom jeg ikke er i tvivl om, at Roskilde barmarks forsamlede ungdom nyder sig, så kan jeg ikke se, hvad jeg skulle foretage mig derude. Drikke øl? Kigge efter damer? Høre musik? Jamen det gør jeg jo i forvejen, omend i mere moderat målestok end det nok kan dyrkes på festival, og laver dertil noget progressivt og meningsgivende, f.eks. bygger, skruer, læser, programmerer, arbejder, forsker. Jeg ved godt, at alle normale mennesker nyder det og synes det er groooooovy, og det er fint nok og fjong og fred være med det, ingen onde tunger hefra, men jeg tror sgu, at jeg selv ville blive rastløs.
Jeg laver forsøg som start på mit eksamensprojekt, så det er fast arbejde på DTU indtil... jaeh... måske marts. Jeg oxiderer en alkohol på en guld-nanopartikel katalysator, og det er super spændende og meget relevant - jeg må desværre ikke rykke ud med detaljerne, men jeg tror det bliver godt.
Sommerferie er til gengæld blevet til noget mærkeligt noget. Man har det, som man tager af det, men det synes at være skruen uden ende: Når jeg har lavet dét, så skal jeg lave det, og så det og det og det, og det skal egentlig helst gå dobbelt så stærkt og være dobbelt så præcist ("og man skal være færdig som kandidat på 2½ måned med et snit på 15.7 og have så lidt liv som muligt", siger den vidende og universitetsskolede Helge Sander, og lader spørgsmål vedrørende videnskabelig uredelighed blæse ud af røven).
Så mht. sommerferie, så kommer jeg sgu nok ikke så meget rundt til familien i år (heller ikke i år)
Norrønt præludium
Skrevet af
| mandag, 3. juli 2006 kl 08:20
Well well...
I'm off for the Norse parts... godt 2 uger med klanen, Nordkapp t/r, 7 mand i en VW Caravelle derop'af'. Scandinavia, here we come. Jeg håber at skrive hjem med mellemrum, enten elektronisk eller almindelig postkort/snail. Ellers må der jo komme en fantastisk beretning på skrift og billeder, jeg kan ikke forestille mig andet, når vi atter skærer Øresundet.
Følge med i den løbende rejseberetning på englebasserne.net.
På kollegie-gangene rundt om i landet (i hvert fald Købenavn) er det kutyme, at man pryder sin yderdør med plakater, sedler, hilsener, idioti, indignerede indlæg, sjov og spas og tankevækkende bidrag, og jeg selv har det også som yndet overspringshandling at tilplastre min dør alt muuuuuligt mellem himmel og Jord. Ved nærmere eftersyn er dette jo en kommunikativ handlen, der er helt ækvivalent med blogging på nettet. Hermed et billede af min egen dør-beta-blog, den forbliver nok lige så lukket som denne klumme de næste 16 dage.
Kære alle, hav en fantastisk sommer, fortsat, jeg drager (og drages) mod nordens lys. Igen d. 19. juli er jeg i Danmark.
Sommerferie kalenderen:
03.-19. juli: Nordkapp t/r med klanen
22. juli: Elevforening bestyrelsesmøde
23. juli - 1. august: Maling af Røde Sal, Byggeri i Villingebæk, DTU-forsøg, "ferie".
03. august (ca.): måske implementering af medlemsstyringssystem på Ryslinge
04. august: Besøge RazzGy i Århus, hvis han er hjemme
05.-13. august: Testrup Auguku
19.-20. august: Mølleå-sejlads
21. august: Går jeg nok i gang på DTU igen.
Gensyn - afsked
Skrevet af
| fredag, 21. juli 2006 kl 10:32
Tilbage igen er jeg, og en værdig oplevelse rigere, må jeg sige. 16 dages roadtrip og 3 bjerge ømmere i krop, fødder og ben, men også med en rigtig god sidste tur med mine klanspejdere, som jeg inden længe forlader i klanregi.
Egentlig tror jeg gerne de ser, at jeg bliver ved med at være til stede i klanen, og det gør gruppelederen også. Men alderen trykker, det samme gør den til rådighed stående tid, og man mærker fremdeles, at aldersspændet til de yngste klanmedlemmer er blevet stort. Og jeg skal også være klan-konsulent i divisionsregi.
Mange af mine jævnaldrende seniorspejdere vil tilsyneladende gerne forblive evigt unge som evige seniorspejdere, og det lyder jo som et ydmygt ønske (trods korpsets anbefaling om 24 år => senior). Jeg synes dog ikke længere det giver god mening for mig at fortsætte som klanspejder. Og jeg synes også de selv skal til at tage ansvar for noget handling, hvilket det har skortet på, specielt det sidste år. Det er et åbent spørsmål hvornår man skal overlade rorpinden til en efterfølger, men man skal i hvert fald gøre det, mens de gerne vil have at man bliver.
Nå men alle de seværdige billeder fra roadtrippet bliver snart uploadet til Englebassernes hjemmeside under "logbog" eller "Nordkap 06" (kig englebasserne.net), jeg håber inden så længe, sammen med ekspeditionsberetningen.
En hård dag i samfundet
Skrevet af
| mandag, 24. juli 2006 kl 22:25
"Det blir så tidligt sent"
Fuld mand i toget
Døden kigger på dig med sit lille klare øje, dens hud er tør og glat som pergament og knitrer en smule. Men opløsningen larmer, som en hård dag i samfundet: De gamle sidder i små perfekte parykker og græder over noget, de har glemt, eller lever i store skarer til indsamling af flasker, foragt og alt der lader sig ophobe til en stadig større fattigdom. Børnene skriger på opmærksomhed - og får den, og skriger. To parallelle kulte er forbeholdt voksne; en til opøvelse af den abstrakte økonomis tyste meditationer, og en som er viet til kroppens check-points; man stikker den ind og hiver den ud, man drikker og kaster det op, man spiser og svulmer op og fylder lidt mere og taber sig indtil man fylder så lidt, at nogen vil stikke den ind og hive den ud, og man griner og griner og dem, der ikke griner, har sat sig uden for samfundet og må gå ind i en anden kupé, som ikke findes, eller få tærsk, som findes. Jeg ville så gerne have været læge, politiker, vejleder og visionær - men jeg kan ikke, for jeg holder af så lidt og elsker så utålmodigt flagermusen, der kaster sig rundt i sit sitrende mørke, et mahognihotel med blomstret tapet og garanti for regn hele året, de små pigers små små laksko, matematikken og kloden der fragter alverdens Stilhed gennem universet, et rosa vand på bunden af natten, din åbne let lysende hånd på dynen, alt hvad der findes og ikke findes, frøen lille og våd. Dens klare blik i mørket.
Søren Ulrik Thomsen
"Nye Digte", 1987
Forskning
Skrevet af
| mandag, 31. juli 2006 kl 21:35
De har gravet mig ned i et hul på DTU, der hedder Center for Bæredygtig og Grøn Kemi. Lige præcis dér er der ikke noget der hedder sommerferie, men noget arbejdslejr-agtigt i stedet, som de kalder for "forskning" (??!?). Så jeg er afsted hver dag, i dag fra 8 til 22, hurra for det, så får vi da nået noget (endda i går søndag fra 17 til 21 var jeg derude, dog med sødt og vedkommende selskab, men igen, jeg kunne nævne mere sexede steder til en date, hvis det var at det var dét det det...).
Sjovt, hvordan italesættelsen af et forskningsområde som "hot", "revolutionerende" og "super tværfagligt" kan få en eksamensprojektstuderende til at knokle røven ud af sin buksebag sommerferien ud.
Op til mor og far i sommerhuset torsdag eller fredag, i hvert fald lige for at hilse på vand, strand, sand, land. Jeg tager til Testrup højskole på sommerkursus i næste uge. Det bliver godt. Jeg skal studere videnskabsteori og modernitet. Og tale med højskolepigerne. Så må de sgu undvære mig på instituttet i de 2 uger, jeg har jo officielt også krav på at holde fri, hvis jeg vil (men åh, igen, fri vilje er noget blødt og eftergivende noget på CSG).
Hurra for at have en masse at lave, og for at få noget for dagen. Det må blive min spinkle hyldest til eget tilvær for tiden.
Bonus-ferie?
Skrevet af
| lørdag, 5. august 2006 kl 22:47
Nå men så fik jeg da ferie i onsdags - eller jeg tog det, med logik som før omtalt. Så onsdag til torsdag aften besøgte jeg en kær veninde i sommerhus i Odsherred (det var ret sødt - jeg vil endda sige overordentlig sødt), og fredag til lørdag tog jeg op til forældrenes sommerhus i Hornbæk.
Så der er kommet HELT ro på alting, der er blevet badet og læst og badet noget mere, og der har været lidt forefaldende uanstrengt havearbejde hist og pist. Og bare almindelig liggen på græsplænen og nyde det allermest stillestående, blankeste, reneste ingenting ud over havet. Jo jeg vil tro, det er tiltrængt.
Direkte fra sommerhus i Hornbæk i dag så til Testrup højskole, en uges Augustkursus, og det bliver nok med væsentlig højere beat og omdrejningstal. Men det er ferie - jeg kan da lige nå at fortælle, inden det pulveriserende kursus går løs, at jeg har læst om Pierre de Fermat's sidste sætning, og kan berette:
xn + yn = zn : ingen løsninger
for x,y,z tilhørende N og n > 2
Jeg har opdaget et vidunderligt bevis for dette, men jeg har ikke tid til at skrive det her, da jeg lige straks skal af toget, og margenen er for smal...
:-D
Testrup
Skrevet af
| søndag, 13. august 2006 kl 12:56
--- Tjekliste fra Testrup: ---
De sorte 80'ere: 1976-1985 - Punk, ekspressiv glimtvis digtning
Lola Baidel: Fiduspoesi ("vi behøver ikke at kalde dem for digte, vi kunne også kalde dem sløjfer")
Søren Ulrik Thomsen: 80'er-digter og fed, før han blev fed.
Modernitet: Ekstremistisk og absurditistisk rationalitet.
Berlin: Europas hovedstad, udtrykker derfor så følt og rigtigt splittelsen og dekadencen.
Poul Borum: Sej og usoigneret (og derfor sej!)
Pia Tafdrup: Digtning om metafysisk æstetik og penetration
Residual-kategori: hit-ord
Sold out: Heavy, pop, techno, og alt det andet, der er røget i lommen på pladeselskaberne og kapitalen!
Forundringsparathed: Jørgen Carlsens nye hit-ord (P1, "Ved dagens begyndelse", 14.-18. august 2006). Formuleret mod reduktionisternes evige jagen efter vind og vinding i et værdigt sværdslag for mennesketlivets blotte under.
Forundringsparathed?!?!
Skrevet af
| fredag, 18. august 2006 kl 00:32
Jeg har udskrevet en konkurrence. Tidligere højskoleelever fra lange kurser (3+ måneder) og folk jeg håndplukker kan deltage. Der er en flok flødeboller på højkant, sammen med æren og højskolernes fremtid, som (dvs. førstnævnte) jeg uddeler efter forgodtbefindende til den, der ligger øverst med en personlig side eller blog på flg. google-søgning:
www.google.dk/search?q=forundringsparathed
Og hvad i Himlens navn kunne muligvis animere mig til en sådan gang gas? Mange har nok til ulidelighed hørt på videnskabs-, stats-, undervisnings-, finansministre, Dansk Industri, Cepos, og en uendelighed af altid dårlige management- og idérådgivere, der prædiker stolpe op og stolpe ned om, hvor forandringsparate vi i globaliseringens hellige navn nødvendigvis må være væbnet at være (betegnelsen er alvorlig-sarkastisk ment, thi begrebet "globalisering" er pendanten til Helligånden i den orkestrerede nytte/forbrugs/economicus-religion). Så det tager sit udgangspunkt i mit sommerkursus på Testrup. Højskolens forstander Jørgen Carlsen erklærer i et af de letsindige øjeblikke ved talerstolen (han har ikke andet end sådanne), at han har opfundet et nyt ord, der skal være atter et bolværk mod den omsiggribende nytte-reduktionisme: Forundringsparathed! Det er det, man møder (med) på højskolen og helst også efterfølgende, og det kunne man pendere med begrebet "oplivning" som i "Oplive og derpå Oplyse" a la Christen Kold. Jørgen Carlsen har optrådt med det i denne uge (14.-18. aug.) på P1 i "Ved dagens begyndelse", og den har ikke fået for lidt af den velkendte JC-retorik, kan jeg hilse og sige.
Konkurrencen afsluttes og opgøres d. 18/9 kl. 00.01. Jeg har lavet en konkurrence-side, hvor man kan læse alle detaljerne. Læs mere:
forundringsparathed.theilgaard.net
Forbandede ungdom...
Skrevet af
| fredag, 25. august 2006 kl 10:10
"De danske unge laller rundt... De spilder tid på efterskoler og til gruppeeksaminer, så ingen ved, om de overhovedet ved noget. Og det koster alt sammen staten en masse penge. Ikke desto mindre er det folk, uddannet på denne jammerligt løse måde, der i disse år bliver ledere og medarbejdere på alle planer i den uhyre effektive virksomhed Danmark"
Tine Byrchel, kulturjournalist i Paris.
I Information
Hvem kan sove...
Skrevet af
| fredag, 8. september 2006 kl 23:30
...i Berlin, synger Nordstrøm, efter poesi af en søvnløs og svedende Tom Kristensen på grænsen af erotiske drømme og det kvasi-virkelige. Jeg selv er taget Europas ukronede hovedstad og venter endnu på søvnen, men modsat datidige og nutidige danske lyrikere i god forvisning om at kunne sove.
Jeg er taget på studietur med CSG (det forskningscenter hvor jeg skriver eksamensprojekt) til Dresden, og vi gør holdt i weekenden i Berlin. Så den står på kultur og strolling nu, og så står den på Grøn Kemi om et par dage, når vi kommer helt ned i Sydøsttyskland. Det bliver sgu meget spændende at deltage i det konference-show. Jeg skal ikke præsentere eller fremlægge noget (jeg er ikke så langt med mit projekt), men alligevel skal jeg nok få noget at fordrive tiden med.
Jeg har ikke præsenteret en større skare for mit privatliv udpindet i detaljen, men jeg kan vel godt offentliggøre, at jeg har fået kæreste. Julie hedder hun, negerprinsessen "Sjyli", der bor på Studentergården og studerer musikvidenskab. Hende må jeg desværre efterlade i Danmark i mit frivillige eksil i Tyskland en uge, og hvad værre er, hun må efterlade mig 3 dag efter jeg kommer hjem i hele 9 måneder, da hun rejser til London for at studere. Ak ja, suk. Intet ordentligt og godt i denne i sin essens timelige verden varer tilsyneladende for altid.
Grün- und nachhältiges Chemie
Skrevet af
| tirsdag, 12. september 2006 kl 10:25
Lidt nyt fra Dresden, hvor jeg som - måske - bekendt er til konference i grøn og bæredygtig kemi. Vi er kommet i gang med konferencen og har haft en hel dag med forelæsninger mandag. Det fortsætter sådan set ugen ud. Konferencen afholdes på byens tekniske universitet.
Jeg vil sige så meget, at der bliver produceret utrolig meget grundig men perifært interessant forskning mange steder, og der bliver også produceret en hel del forskere, der ikke kan formidle deres forskning, eller skal lære det, og en del der ikke kan tale engelsk, og skal lære det.
Der er ikke så mange steder omkring forelæsningsbygningen hvor man kan sidde og arbejde f.eks. med sin PC, hvilket betyder at man stort set er tvunget til at tage til forelæsninger hele dagen i stedet (hvor halvdelen af forelæserne kan ikke tale forståelig engelsk, og tre fjerdedele laver noget meget nørdet-specifikt som er irrelevant for andre end dem selv), eller i sidste ende gå til byen og pjække fra samtlige forelæsninger - hvilket heller ikke var grunden til at tage herned. Og man får ikke medddelt sig så meget, som man gerne ville (en art forklaring, hvis jeg ikke svarer på emails).
Dresden er en gammel og kulturel by som så mange tyske byer, hvilket viceborgmestre og arrangører benyttede enhver lejlighed til at understrege ved åbningen søndag aften og ved gårdsdagens opstillede og overflødige reception på rådhuset (men der var da gratis vin!). Dresden er også hovedstad i Niedersachsen, men som man ved blev byen og særligt dens centrum ganske nedslået af britiske bombardementer i slutningen af 2. verdenskrig. Det virker som om meget af byens "finkulturelle" arkitektur er blevet genopbygget, sikkert af vesttyske penge efter murens fald. Vi bor på et u-prangende men i øvrigt udmærket hotel lidt udenfor centrum, i et kvarter der kunne trænge til en ansigtsløftning eller måske bare en kærlig hånd. Det virker lidt skummelt, ligner lidt noget gammelt falleret industri-kvarter ved siden af bolig-blokke i den specielle tunge, høje Østeuropa-i-70'erne stil. Altså DDR for folket - det klinger og gror...(!)
Civilstatus: Geografisk single
Skrevet af
| onsdag, 20. september 2006 kl 22:14
Nå men så kom jeg da hjem fra Tyskland fredag aften og var snart ikke landet i landet og hjemme, før man var en del af kærestens fest-mekanik - hun holdt fest samme aften som en art afsked for alle vennerne. Så weekenden har været afskrevet til festoprydning og derpå hen-, ned- og sammen-pakning for Julie. Hun virkede som om hun havde meget godt styr på det til at starte med, meeen det viste sig raskt, at hun godt kunne bruge for en ekstra hånd (og måske en ekstra hjerne til struktureringen).
Søndag var vi kort nede og hilse på Julies mormor i Ringsted og sætte computer op. Hun er 92, men hun er fandme en sej pige, og hun gik rask i gang med at prøve det her moderne djævelskab af.
Mandag tog madammen så med flyvemaskinen til lysende London, hvor hun skal være i 3+5 måneder og studere musik. Det er underligt at hun er rejst nu. Der er lidt tomt nu, og der er lidt mere tid i hverdagen. Men det er stadigvæk lidt tomt herhjemme og ret trist. Jeg håber hun har det godt i Brittanien og glæder mig til at kunne besøge hende derovre engang (eller omvendt - det bliver det nok).
PS: I øvrigt kan jeg sige, at jeg selv vandt konkurrencen om at lige øverst på google-søgningen på forundringsparathed. I grunden er det en skuffelse, for jeg havde håbet at lidt flere højskolebumser (dvs. flere end mig) ville være med på spøgen, og at jeg ikke er nødt til at klemme alle de flødeboller ned i min egen vom. Men det var sjovt at være med.
Kunstig åndedræt...
Skrevet af
| torsdag, 28. september 2006 kl 16:53
Der sker ikke alverden i denne klumme for tiden, og det vil nok være gennemgående for de næste uger. Så jeg giver lige lidt kurzes info og kunstig åndedræt.
Tidstilstand: Travlhed. Jeg arbejder på instituttet og laver masser af forsøg og ny kemi, og det er spændende og ikke publiceret før, men det kræver nogen gange at man er 12-13 timer på instituttet for at følge sine forsøg til dørs. Det er nu meget godt at have fornemmelsen af, at man arbejder i den rigtige retning, i hvert fald laver jeg en del pæne resultater, og det er da første skridt i retning af at skrive en god rapport.
I går var jeg til mit første tropsmøde i Kgs. Lyngby, jeg skal være tropsleder igen efter 5 års pause, og jeg glæder mig til at få ordentlig spejderleder-jord mellem neglene: Det ER sgu ærlig talt lidt demotiverende at skulle lave spejderarbejde med en klan, man ikke rigtig kan få til stort mere end at more sig med hinanden og drikke øl.
Det Danske Spejderkorps har fået nyt arbejdsstof, som jeg så i går ved bemeldte lejlighed, og det ser ganske fornuftigt ud ved første øjekast - så det bliver sgu weekendens læsestof.
Højskole uden hør
Skrevet af
| lørdag, 11. november 2006 kl 10:09
Nogle af mine højskolebekendte, en håndfuld tidligere elever fra Testrup, er gået sammen om at lave et højskolekursus. Formålet er at vise, hvordan man meningsfyldt kan lave relevant og kompetent højskole for moderne mennesker i det 21. århundrede, så man får ryddet lidt op i forestillingerne om hjemmekartet uld, gøgl, meditationskurser og fællesryger. Og tak for det.
Vallekilde 7.-13. januar 2007 - er du hÆphop og med på noderne, er du også med på Valle. Så der er der dømt innovationtænkning, systemisk kreativitet og open-end projektpiskning, Michelin-kok i køkkenet, og fra væggene skuler Odin og Thor ned på .
Jeg overvejer meget at tage med, for det lyder sgu opbyggeligt og oplivende. Jeg har godt nok noget speciale i vejen, men det kan man jo bruge som undskyldning resten af sin studietid... (!). Der må kunne omskiftes en uge som substitution for en senere vinterferie.
Se mere: www.state-of-mind.dk
Hvad skal det gøre godt for, spørger min kritiske læser. Hvad er der blevet af den gode, gamle, traditionelle, ærkedanske folkehøjskole? For det første er det et faktum, at højskolen senest i 60'erne og 70'er gik fra at være en landbo-fænomen til at være et teater-kropslighed-og-aktivisme-fænomen (nogen siger venstresnoet, hvilket ikke entydigt er korrekt). Man kan jo konstatere, at det ikke er det nuværende alle de unge vil have (før efter de har været på den!).
Undersøgelser viser, at højskolens primære segment, udover familie/ældre-kurser, er blot en fjerdedel af en ungdomsårgang, og af dem når man ud til atter en fjerdedel. Jeg kan såmænd se af statistikken, at jeg selv ikke er faldet ind under "tag-på-højskole"-segmentet, da jeg var 20. Højskolen skal have en målrettet ambition om at 100% af en ungdomsårgang skal på højskole, intet mindre.
Og hvor er 14-dages-kurserne for de nyrige og ressourcestærke to-be-forældre eller singler på ca. 30, der kører karrieren på maks-fart >60 timer om ugen, men som alligevel famler rundt omkring og ikke rigtig kan finde ud af det der med livet, lyset og kærligheden.
Det er kanske et højt mål. Men hvis man mener, at ens berettigelse er at levere oplivning og oplysning med en 16-del af en ungdomsårgang, så skulle man nok a) gøre sig nogle tanker hvordan man får nogle flere og mere forskelligartede personer med ind under paraplyen, b) prøve at pakke føromtalte leverance lidt lækrere ind end det sædvanlige gøgl, hjemmestrik og dårlig potrygning.
Der er aldrig nogen, der har tænkt på handelsskolerne eller de tekniske skoler. Hvorfor er der ikke motorlære, naturfag, innovation, teknisk økonomi på højskolen? Hvad med et sted hvor man kan studere verdenslitteraturen? Hvis højskolen ikke skal trænge sig selv op i et hjørne, må man ud over egen næsetip. Højskolens rolle var historisk at gøre tider med forandring til tider med forbedring*, for helt almindelige mennesker som dig og mig. Well, they're upon us.
*: Anders Lihn Jørgensen, sept. 2005, Beretning v. LHEs generalforsamling
Ryslinge tur-retur
Skrevet af
| søndag, 19. november 2006 kl 22:57
Hjemme igen efter den årlige Gl. Elevweekend på Ryslinge. Det er elevforeningens årlige fest på højskolen, der er (var) workshops, der var stor fest med levende musik (hele tre bands!) og bar og lys og lyd og masser af stemning (og druk). Vi har fået to nye piger i bestyrelsen, og de virker meget søde og ligetil og klar til at gøre en indsats. Kært.
Men sædvanligvis en weekend med hårdt arbejde for elevforeningens bestyrelse, der arrangerer hele herligheden, forbereder og finder bands, laver aftaler med skolen, arbejder forud med oppyntning med de nuværende elever og lærere, og som også står for at piske mestendels aldeles ugidelige gamle elever med tømmermænd op for at rydde op på skolen søndag formiddag (svært!). I år har vi lavet lidt om i forhold til sædvanligt, og holdt en slags "festival i november"-tema, hvorved planlægningen er blevet væsentlig mere omfattende end sædvanligt, og specielt hende, der har været primus motor for at arrangere temaet har knoklet (og måtte også lige tage en lur under bestyrelsesmødet søndag eftermiddag - meget velfortjent). Ikke alle de gamle elever er glade for ændringer i det sædvanlige festprogram - folk er grundlæggende konservative - de vil have det, som de plejer at få, så det giver ikke udelukkende positive tilbagemeldinger. De trænger til en gang prygl sgu, noget opdragelse og til at åbne sindet en smule for forandring.
Mit sidste år i bestyrelsen er det nu, den samme periode som jeg afleverer speciale, måske flytter fra Studentergården, får kemiingeniør-arbejde (wenn es gibt so was?). Det er lidt specielt at være med endnu, nogen ville sige at jeg skulle have taget billetten derfra for længe siden. Mit sidste år som formand skal specielt bruges på at få bestyrelsen til at kommunikere og arbejde godt sammen indbyrdes. Og så skal de have en ny hjemmeside.
Men det var grundlæggende rart at være tilbage på skolen igen. Altid et besøg værd. Og værd at slås for.
Grundtvigsk front...
Skrevet af
| onsdag, 6. december 2006 kl 10:14
I søndags tog jeg til Gudstjeneste. Jeg tænkte, at det var 1 .søndag i advent, og det måtte jo være passende at starte (formid)dagen med en psalme og et åndeligt ord og et glas vin. Som sagt så gjort, jeg ville prøve noget nyt, så jeg tog i Nazarethkirken på Ryesgade, Østerbro. Der var mange mennesker, og det kunne jeg ikke helt forstå, faktisk var kirken fuld. Underligt, men det kunne jo være at folk havde horet og bolet og spyet eder og drukket og syndet, og nu ville have Herrens tilgivelse - mon ikke nok den ville blive dem til del - det ville være overordentlig glædeligt.
Ak ak ak, klogere blev man, for præsten skulle ikke prædike lang tid, før man begyndte at ane uråd. Mere og mere gammel-testamenteligt blev det, og han nåede i prædikenens løb både at nævne egen afholdenhed, at man skulle tale alvorligt med præsten hvis man tvivlede på Jesus, og at det gjaldt om at stå på den rigtige side på dommens dag, når himlens hærskarer dømmer med sværd og ild og bål og brand. Fy for satan! Why wasn't I warned!?! Jeg havde det, som om hele Indre Mission og Jehovas vidner og mormoner og kreationister og alle ensidige idioter på een gang var samlet for at fornægte livet...
Som man kan regne ud, skulle næsten hele kirken til alters, de arme syndere, og der var klart nok langt størst tilstrømning til den annoncerede alkoholfrie vin. Ellers ville man jo havne i svovlpølen. Under altergangen var der sådan en slags klaverakkompagneret halleluja-musik. Så listede jeg stille og roligt ud af bagdøren.
Undskyld mig, drenge og piger, men at forvalte gaven fra Herren (livet) så livsfjendsk som at lave regel-religion er efter skribentens overbevisning den sikreste måde at ende i "de profundo lacu", "the lake of fire and brimstone".
For en god snes år siden var der een eller anden, der foreslog indførelse af en "Jesus-brøk" i Kristelig Dagblad. Det gik ud på, at man talte antallet af gange der stod "Jesus", "kærlighed", "nåde" etc., dividerede dette tal med antallet af gange der stod "Gud", "dom", osv. osv. osv., og dette tal var et proportionalt mål for indlæggets kvalitet. Jeg havde det på samme måde, da jeg sad der i kirken.
Karl Kristian kommenterede min re-entré på gården og sagde senere, at jeg var ligbleg, da jeg kom hjem igen - og det tror da pokker. Et lille husgeråd: Lad være med at tage til IM-gudstjeneste i julen, tag til en god Grundtvigsk een, et sted hvor præsten drikker og har 3 kærester samt masser af uægte børn og kan lide jazz-musik (for eksempel). Det er en anbefalelsesværdig veksel til tro, tanke, vid og synsvidde, saft, kraft, livsduelighed og godt humør. Og husk, at for de frelste er der ingen frelse.
|
|
|
|
|
|
|
|